Suomalaiset tabletit: Nokia N1 ja Jolla Tablet

Nokia ja Jolla julkistivat omat tablet-tietokoneensa melkein samanaikaisesti. Tässä jutussa vertailen näiden kahden Suomessa suunnitellun laitteen ominaisuuksia ja pohdin laitteiden tulevaisuuden näkymiä.

Slush 2014

Nokia ja Jolla julkistivat molemmat omat tablet-koneensa Slush 2014 -tapahtumassa marraskuussa 2014. Nokia julkisti Nokia N1 tabletin 18.11.2014 ja Jolla tablet julkaistiin heti seuraavana päivänä 19.11.2014. Nokian N1 pohjautuu Androidin uuteen 5.0 versioon höystettynä Nokian kehittämällä käyttöä helpottavalla Z Launcher -käyttöliittymällä. Jolla sen sijaan luottaa omaan Sailfish OS 2.0 -käyttöjärjestelmäänsä, jossa on tuki Android -sovelluksille ja sovelluskirjastoille.

Nokia N1 ja Z Launcher

 

Nokia N1 ja Z Launcher
Nokia N1 ja Z Launcher

Nokian mainosmateriaali antaa Nokia N1 -tabletista futuristisen ja viimeistellyn kuvan. Laite herättää ainakin minun mielenkiintoni. Erityisesti Nokian omien sanojen mukaan käyttöä helpottavaa ja nopeuttavaa Z Launcher -käyttöliittymää olisi mielenkiintoista päästä kokeilemaan käytännössä.

Lue lisää Nokian nettisivuilta

Jolla tablet ja Sailfish OS 2.0

 

Jolla Tablet ja Saifish OS 2.0
Jolla Tablet ja Saifish OS 2.0

Jolla Tablet muistuttaa ominaisuuksiltaan ja muotoilultaan Nokia N1:sta. Suurin ero lienee se, että Jollan käyttöjärjestelmänä on Jollan oma Sailfish OS 2.0. Jolla eroaa myös ideologialtaan Nokiasta ottamalla asiakkaat tiiviimmin mukaan kehitystyöhön. Jolla jatkaakin jo puhelinkehityksestään tuttua toimintamallia ja antaa käyttäjien ehdottaa uusia ominaisuuksia laitteisiinsa. Tämä tuntuu vetoavan Jolla-faneihin.

Lue lisää Jollan nettisivuilta

Ominaisuudet vertailussa

Jotain samaa

Ulkomittojen ja painon osalta näiden tuotteiden välillä ei ole mainittavia eroja. Molemmissa tableteissa on noin 7,9 tuuman näyttö, jonka resoluutio on 2048 x 1536 pikseliä. Laitteissa on 2 Gt käyttömuistia, sekä 32 Gt tallennustilaa sovelluksille ja tiedostoille. Molemmissa laitteissa on myös GPS-paikannus sekä wlan Internet yhteyttä varten.

Erojakin löytyy

Nokian N1 voittaa Jollan akun tehossa (Nokia: 5300 mAh, Jolla: 4300mAh). Molemmissa laitteissa on Intelin Quad-Core -suoritin, mutta Nokian laitteessa se näyttäisi olevan tehokkaampi (Nokia: 2300 MHz, Jolla: 1800 MHz). Arvelisin molempien olevan useimmissa tapauksissa riittävän tehokkaita. Tehokkaampi suoritin voi myös viedä enemmän virtaa, joten jää nähtäväksi kumpi näistä laitteista tarjoaa paremman käyttökokemuksen.

Myös kameroiden osalta Nokia N1 päihittää Jolla Tabletin. Nokia N1:ssä on 8 megapikselin kamera takana ja 5 megapikselin kamera edessä. Jolla Tabletissa vastaavasti 5 megapikselin kamera takana ja 2 megapikselin kamera edessä. Nokia on muutenkin panostanut laitteissaan kuvaustekniikkaan, joten tältä osin Nokia on vahvoilla.

Yhteenveto

Molemmat laitteet ovat futuristisen virtaviivaisia ja viimeistellyn näköisiä. Olen kiinnostunut kuulemaan myös Sinun mielipiteesi näistä laitteista. Kumpi sinusta on mielenkiintoisempi ja uskotko näille laitteille olevan riittävästi kysyntää, kun laitteet saadaan myyntiin Suomessa? Osallistu keskusteluun joko jutun alla olevan kommenttikentän kautta, Twitterissä tai Facebookissa.