Mikä ihmeen Twitter

Oletko  kiinnostunut Twitteristä, muttet oikein tiedä miten aloittaa? Tässä jutussa kerron omat kokemukseni Twitterin käytön aloittamisesta ja kerron tärkeimmät vinkit alkuun pääsemiseksi.

Aiemmassa jutussani johdattelin sosiaaliseen mediaan ja tein lyhyen yhteenvedon yleisimmistä sosiaalisen median palveluista. Tässä jutussa johdattelen lukijan Twitterin käyttöön.

Tutustuin itse Twitterin käyttöön reilu vuosi sitten. Vaikka aluksi mietinkin: ”Mikä Twitter oikein on” ja ”Miksi minun pitäisi käyttää Twitteriä”, päätin kuitenkin haastaa itseni ja tutustua Twitteriin. Aluksi myös Twitterin 140 merkin rajoitus ihmetytty. Muutaman viikon käytön jälkeen aloin kuitenkin pikkuhiljaa tajuamaan Twitterin yksinkertaisen nerouden. Nykyään luen käytännössä kaikki uutiset ja harrastuksiini liittyvät päivitykset Twitterin kautta.

Twitterin ja Facebookin väliset erot

Käyttäessäni nyt jo jonkin aikaa Twitteriä, olen huomannut että suurin ero Twitterin ja Facebookin välillä liittyy niiden käyttötapaan. Facebookissa ollaan yhteydessä ystäviin ja jaetaan heille mielenkiintoisia kuvia ja videoita oman elämän tapahtumista sekä mielenkiinnon kohteita linkkien muodossa. Twitterissä sensijaan itse asia, tapahtuma ja mielenkiintoinen aihe on pääosissa ja kuka tahansa voi osallistua keskusteluun. Kirjoittamasi twiitit ovat kenen tahansa luettavissa. Twitterin ja Facebookin käyttökohteet ovat siis hyvin erilaiset.

Kuka seuraa ketä?

Facebookissa kutsutaan tuttuja kaveriksi ja kaverin pitää hyväksyä kaveripyyntö ennen kuin henkilöt voivat seurata toisiaan. Facebookissa on myös sivuja ja ryhmiä, joita voi seurata. Osa ryhmistä voi olla suljettuja tai vaatia liittymisluvan ryhmän ylläpitäjältä.

Twitterin toimintamalli on yksinkertaisempi ja poikkeaa täysin Facebookista. Twitterissä kuka tahansa voi seurata ketä tahansa. Seurattu henkilö voi halutessaan seurata seuraajaansa, mutta se ei ole välttämätöntä. On käyttäjän oma valinta seuraako hän ainoastaan omia mielenkiinnon kohteitaan, vai seuraako hän myös niitä, jotka seuraavat häntä. Twitterissä ei myöskään ole ryhmiä eikä sivuja, vaan kaikki Twitter -tilit ovat saman arvoisia ja toimivat samalla periaatteella.

Henkilö, lehti, radiokanava tai sarjakuvahahmo

Kuka tahansa voi perustaa oman Twitter -tilin tai halutessaan useita tilejä. Twitterissä tilin voi perustaa myös sarjakuvahahmolle tai muulle kuvitteelliselle olennolle tai asialle. Omat Twitter tilinsä voi olla esimerkiksi lehdillä, uutisilla, tuotemerkeillä, yrityksillä tai yhdistyksillä yms. Kaikki Twitter -tilit ovat samanlaisia, kun taas Facebookissa vain yksityishenkilöillä voi olla tili ja muuhun tarkoitukseen käytetään sivuja ja ryhmiä.

Twitter tilin nimi toimii tunnisteena twiitissä

Twitter -tilin nimi alkaa aina ”@” -merkillä. Kun kirjoitat twiittiin jonkun toisen tilin nimen, tilin omistaja saa ilmoituksen että hänet on mainittu viestissä.

Mistä Twitterissä tietää kuka on kuka?

Varmennettu-Twitter-tiliTwitterissä voi olla tilejä useille saman nimisille henkilöille (tilin @-alkuinen tunnus on kuitenkin yksilöllinen). Sekaannuksia voi siis sattua. Helpotuksena tähän Twitterin ylläpito tarkistaa suosituimpien tilien (julkkikset yms.) oikeellisuuden. Näin käyttäjät voivat paremmin varmistua, että kyseessä on oikea tili. Varmennettu Twitter -tili on merkitty tässä näkyvällä logolla.

Miten twiitit toimii?

Jokaisen twiitin lopussa näkyy seuraavanlaiset painikkeet:

Twitter-painikkeet

Twiittiin vastaaminen

Vasemman puoleisella painikkeella voit vastata twiitin kirjoittajalle. Viestin kirjoitusnäkymään ilmestyy sen viestin kirjoittajan tunnus, jolle olet vastaamassa. Voit kirjoittaa haluamasi viestin ja kyseinen henkilö saa ilmoituksen, että hänet on mainittu twiitissä. Myös vastausviestit ovat kaikkien luettavissa ja kuka tahansa voi liittyä mukaan keskusteluun.

Uudelleen twiittaus – kerro kaverille

Keskimmäinen painike tarkoittaa uudellen twiittausta. Uudelleen twiitattu viesti ilmestyy omiin twiitteihisi ja saat näin kerrottua mielenkiintoisesta twiitistä omille seuraajillesi. Twiitin alkuperäinen kirjoittaja saa ilmoituksen udelleentwiittauksesta. Jos joku uudelleen twiittaa esimerkiksi kirjoittamastasi artikkelista kertovan twiitin, on luonnollisesti kohteliasta kiittää uudelleen twiittauksesta.

Suosikiksi merkkaaminen – lue myöhemmin

Oikean puoleisella tähtipainikkeella voit merkitä omat suosikkitwiittisi. Näistä ei mene ilmoitusta muille (paitsi ilmoitus alkuperäisen twiitin kirjoittajalle). Suosikkien merkkaamisessa ajatuksena on, että voit helposti lukea twiitin myöhemmin katsomalla omalta tililtäsi suosikit. Samaan tapaan myös muut Twitterin käyttäjät voivat käydä katsomassa mitä twiittejä olet merkinnyt suosikeiksi.

Aiheen merkitseminen aihetunnisteella – hashtag

Olet varmasti nähnyt suorien TV-lähetysten yhteydessä merkinnän #jokuSana. Tämä merkintä on hashtag, eli aihetunniste. Aihetunnisteella twiitin, eli Twitter -viestin kirjoittaja voi kertoa muille mihin aiheeseen viesti kuuluu. Twitterissä voi seurata esimerkiksi TV:n gaalaillan kommentointia hakemalla aihetunnistetta hakutoiminnolla. Näin voit nähdä reaaliajassa miten muut samaa gaalailtaa seuraavat kommentoivat tapahtumia Twitterissä.

Kuka tahansa voi keksiä uuden hashtagin ja ottaa sen käyttöön yksinkertaisesti vain lisäämällä sen viestiinsä. On kuitenkin olemassa koko joukko vakiintuneita aihetunnisteita. Kannattaa siis aluksi hieman seurata Twitterin viestivirtaa ja tarkistaa Twitterin hakutoiminnolla, ettei keksimäsi tunniste ole jo käytössä.

Vakiintuneita aihetunnisteita

#FF (Follow Friday) on yksi vakiintuneimpia aihetunnisteita. Tätä käytetään yleensä eniten perjantaisin ja sen avulla kerrotaan muille Twitterin käyttäjille ketä kannattaisi seurata.

#FFfi on periaatteessa sama kuin #FF, mutta sillä viitataan suomalaisiin Twitter-tileihin.

Lisää vakiintuneita aihetunnisteita nousee varmasti esiin kun seuraat Twitterin viestivirtaa.

Ketä seuraisin Twitterissä?

Ainakin itselleni hankalinta Twitterin käytön aloittamisessa oli löytää sellaisia tilejä, joita oikeasti haluan seurata. Heitän tähän muutamia ehdotuksia mielenkiintoisista henkilöistä ja muista Twitter -tileistä, joita voisit seurata.

Katleena Kortesuo (@katleena) – Tietokirjailija ja bloggaaja (Ei oo totta -blogi). Kirjoittaa mukaansa tempaavasti niin kirjoissa, kuin Twitterissäkin.

Tuomas Enbuske (@TuomasEnbuske) – tunnettu radio- ja TV-persoona ja aktiivinen Twitterin käyttäjä.

Hellapoliisi (@Hellapoliisi) – Hellapoliisi -ruokasivuston ylläpitäjä, joka on aktiivinen myös Twitterissä.

Alexander Stubb (@alexstubb) – Suomen pääminiseri. Erittäin aktiivinen ja avoin Twitterissä.

Hero (@herotvsuomi) – Hero TV-kanavan Twitter-tili. Käyttää myös aihetunnisteita #illatonmeidän ja #herotvsuomi.

Sofi Oksanen (@SofiOksanen) – kirjailija, jolla on kantaa ottavia kirjoja ja mielipiteitä.

Rovio (@Rovio) – suomalainen mediaimperiumi. Kaikki tuntevat #AngryBirds -pelin.

Yle Prisma Studio (@YlePrismaS) – suomalainen tiedeohjelma. Tiedettä ymmärrettävästi mutta tosissaan.

Mielenkiintoista seurattavaa kyllä löytyy Twitteristä vaikka miltä aihealueelta. Tähän nostin vain muutaman esimerkiksi. Laita Twitterin hakukenttään oman harrastuksesi tai tilaamasi lehden nimi, niin voit löytää etsimäsi. Ja tietysti voit halutessasi seurata myös minun henkilökohtaista tiliä (@samipniemi) ja tämän sivuston tapahtumista kertovaa tiliä (@digiapuri). Voit myös halutessasi ottaa minuun yhteyttä Twitterin kautta, jos haluat neuvoja Twitterin käytössä tai haluat antaa palautetta digiapuri.com -sivustosta.

Lopuksi

Toivottavasti näillä tiedoilla pääsee alkuun. Seuraavaksi voit mennä osoitteeseen: https://twitter.com/. Täältä pääset kirjautumaan Twitter tilillesi. Jos sinulla ei vielä Twitter -tilin luominen on helppoa, seuraa vain Twitterin antamia ohjeita. Voit myös kysyä ja antaa palautetta alla olevan kommenttikentän kautta.