konvertointi

Konvertointi (konversio engl. data conversion) tarkoittaa tietokoneessa tiedoston muuntamista tiedostomuodosta toiseen. Tiedoston konvertointi vaatii että tietokoneeseen on asennettu jokin konvertointiin soveltuva ohjelma. Tiedoston muodon voi päätellä tiedoston nimen lopussa olevasta päätteestä.

Tiedostopääte on erotettu tiedostonimestä pisteellä ja on yleensä kolmen kirjaimen mittainen. Kuvatiedostot voivat olla esimerkiksi muotoa: jpg, png, bmp,..

Huom: Tiedostomuoto ei kuitenkaan muutu muutamalla tiedostopäätteen nimeä. Konvertointi vaatii aina jonkin sovelluksen joka osaa sekä alkuperäisen että muunnoksen jälkeen halutun tiedostomuodon.

pdf

pdf -tiedostopääte. Pdf (engl. Portable Document Format) suomeksi: ”siirrettävä tiedostotyyppi” on Adoben kehittämä tiedostotyyppi. Pdf -tiedostotyypin tarkoituksena on tallentaa esimerkiksi teksti-dokumentti sellaiseen muotoon, että tiedostoa voidaan tarkastella tietokoneen näytöltä saman näköisenä, kuin se tulostuisi paperille. Pdf-tiedostomuotoa käytetäänkin usein erilaisten tulostettavaksi tarkoitettujen dokumenttien ja lomakkeiden tallentamismuotona.

MP3

MP3 on musiikin pakkaamiseen käytettävä tiedostomuoto. MP3 -pakkauksen avulla CD -tasoinen ääni voidaan saada jopa kymmenen kertaa pienempään tilaan. MP3 -pakatun musiikin toistamiseen tarvitaan soitin, jossa on MP3 purkuominaisuus.

exe

exe -tiedostopääte tarkoittaa suoritettavaa ohjelmaa (engl. executable). Exe päätteinen tiedosto on siis itsessään ohjelma, eikä sen käynnistämiseen tarvita erillistä ohjelmaa.