ICE-tunniste

ICE-tunniste (engl. In Case of Emergency) on puhelimen numeromuistioon tallennettavan nimen eteen kirjoitettu tunniste, jolla merkitään tärkeän omaisen yhteystieto. ICE-numero auttaa mahdollisessa hätätilanteessa avuksi tulevaa henkilöä löytämään puhelimesta sen numeron, johon avun saaja haluaisi ensin otettavan yhteyttä. ICE-tunnistetta käytetään Suomessa melko vähän, mutta erityisesti ulkomaille matkustettaessa ICE-numero kannattaa merkitä. Ilman ICE -merkittyä numeroa ulkomaalaisen auttajan voi olla mahdotonta löytää ”äidin” tai ”isän” numero yhteystiedoista.

Lisää aiheesta SPR:n nettisivuilla

 

phablet

Phablet on lyhenne sanoista phone ja tablet. Phablet on siis laite, joka on kooltaan älypuhelimen ja tablet-tietokoneen väliltä ja sisältää molempien laitteiden ominaisuudet.

käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmä (engl. Operating System, OS) on tietokoneissa, älypuhelimissa ja muissa prosessoripohjaisissa digilaitteissa toimiva ohjelmisto, jonka päällä kaikki muut ohjelmat (sovellusohjelmat) toimivat. Käyttöjärjestelmä tarjoaa sovellusohjelmille rajapinnan, jonka kautta sovellusohjelmat saavat laitteiston (”raudan”) helposti ja hallitusti käyttöönsä. Sovellusohjelmat suunnitellaan aina jollekin käyttöjärjestelmälle ja toimivat siten vain tietyssä käyttöjärjestelmässä.

NFC

NFC, Near Field Communication on laitteiden välinen tiedonsiirtoprotikolla. NFC voi olla käytössä uusissa maksukorteissa ja älypuhelimissa. NFC-maksukortti toimii niin että maksupääte lukee kortin tunnistautumistiedot. Älypuhelinta voi käyttää sekä lukupäätteenä, että virtuaalisena maksukorttina erilaisten sovellusten avulla.

Windows -puhelimissa NFC löytyy asetuksista nimellä: ”napauta + lähetä (NFC)”.