Jolla, suomalainen älypuhelin

Suomalainen Matkapuhelinvalmistaja Nokia myi älypuhelinbisneksensä Microsoftille. Nokian huippuosaamisen pohjalta on markkinoille kuitenkin kovaa vauhtia nousemassa uusi kotimainen älypuhelinvalmistaja, Jolla.

 

Jolla on vuonna 2011 perustettu, vahvasti suomalaispohjainen älypuhelinfirma. Jolla jatkaa älypuhelimien kehitystä siitä mihin Nokia jäi Linux -pohjaisten huippumalliensa kanssa. Jollan kehittämä Sailfish OS pohjautuu Maemo/Meego (Linux) -alustaan, mutta sitä on kehitetty eteenpäin lähtökohtana intuitiivinen käyttökokemus ja helppokäyttöisyys.

Seuraavasta videosta saa jonkinlaisen näkemyksen ensimmäisten Jolla-puhelinten käyttöliittymästä ja käytettävyydestä.

 

Ensimmäiset Jolla -puhelimet tulevat myyntiin marraskuussa 2013. Jolla on lisensoinut Nokian HERE karttaominaisuudet käytettäväksi Sailfish OS:n kanssa. Nokian puhelimista tutut karttaohjelmat tullaan siis näkemään myös Jollan puhelimissa.

Kattava sovelluskirjasto ja sovelluskehittäjien tuki ovat tärkeitä osatekijöitä uuden älypuhelinalustan menestymisen takaamiseksi. Jollan kehittämälle Sailfish OS -alustalle voi tehdä omia sovelluksia, mutta myös Android -alustalle tehdyt sovellukset toimivat siinä muokkaamattomina. Jolla on sopinut yhteistyöstä Venäläisen Yandex:in kanssa. Yandex:in sovelluskirjasto toimii Jolla puhelinten oletussoveluskirjastona ja Yandex.store:n kautta on Jolla -puhelimiin ladattavissa tuhansia Android -sovelluksia. Myös muut Andoid-sovelluskirjastot saadaan halutessa toimimaan Jolla-puhelimissa Googlen Android-sovelluskirjastoa lukuunottamatta.

Olen kerännyt tähän muutamia linkkejä, Jollasta kiinnostuneille.

http://jolla.com/fi/

Jolla – uuden alku ”Jolla pohjautuu aidosti avoimeen ja erilaiseen Sailfish OS -mobiilikäyttöjärjestelmään. Sen vaivaton elepohjainen käyttöliittymä ja Android™-sovellusten yhteensopivuus tekevät siitä suunnannäyttäjän.”

 

http://www.youtube.com/user/jollaofficial

Jollan YouTube -kanava

 

http://jollasuomi.fi/

”Suomen paras epävirallinen Jolla-blogi”

 

https://twitter.com/JollaHQ

Jolla ”päämaja” Twitterissä

 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jolla_(yritys))

Wikipediassa on myös melko kattava artikkeli Jollasta.