Johdanto sosiaaliseen mediaan

Digiapuri.com auttaa digimaailman kiemuroissa. Tässä lyhyt johdatus sosiaalisen median maailmaan.

Johdanto

Sosiaalinen media tarkoittaa internetissä toimivaa palvelua, jonka kautta ihmiset voivat olla sosiaalisessa kanssakäymisessä keskenään. Tunnetuimpia sosiaalisen median palveluja lienee Facebook, joka sai alkunsa opiskelijoiden välisestä kommunikointi-alustasta ja laajeni räjähdysmäisesti miljoonien ihmisten kommunikointi-välineeksi.

Tunnetuimmat Some -palvelut

Facebook on ensimmäinen nykyaikainen Some-palvelu, jos IRC- pohjaisia palveluita ei lasketa. Some-palveluita on kuitenkin useita erilaisiin tarkoituksiin.

[icon name=”icon-facebook-sign”] Facebook

https://fi-fi.facebook.com/

Facebook, suomalaisittain ”naamakirja”, on varmaan edelleen tunnetuin sosiaalisen median palvelu. Se on tarkoitettu henkilöiden väliseen kommunikointiin, eli jutteluun kavereiden kesken. Facebookin avulla voi mm. jakaa valokuvia ystävien kanssa. Voit myös jakaa netistä löytämiäsi artikkeleita Facebookissa ja keskustella niistä ystäviesi kanssa.

[icon name=”icon-twitter-sign”] Twitter

https://twitter.com/

Twitter on ns. mikroblogipalvelu. Twitterissä viestien (englanniksi tweets) pituus on rajoitettu 140 merkkiin. Rajoitus juontaa juurensa kännyköiden alkuaikojen tekstiviestirajoituksesta. Rajoituksistaan huolimatta (tai ehkä juuri siksi), Twitter on melko suosittu nuorten keskuudessa.

[icon name=”icon-google-plus-sign”] Google+

https://plus.google.com/

Google+ on Googlen vastine Facebookille. Kun Google+ julkistettiin, Facebookilla oli jo miljoonia käyttäjiä. Vaikka Google+ on joltain osin mielenkiintoisempi ja fiksumman oloinen kuin Facebook, se ei ole saanut kammettua Facebookia some-alustojen ykköspaikalta. Googlen ongelma on saada Facebookiin jo tottuneet käyttäjät siirtymään toisen alustan käyttäjiksi.

[icon name=”icon-instagram”] Instagram

http://instagram.com/

Instagram on valokuvien jakamiseen ja kommentoimiseen tarkoitettu palvelu, joka on erityisesti nuoren kännykkäsukupolven suosiossa.

[icon name=”icon-linkedin-sign”] LinkedIn

https://www.linkedin.com/

LinkedIn on eräänlainen laajennettu käyntikortin vastine. Se onkin tarkoitettu pääasiassa työelämän ja yritysmaailman kontaktien ylläpitämiseen. LinkedIn:iä käytetään myös työnhakuun ja siellä voi ylläpitää omaa työhistoriaansa ja koulutustietoja. Toisin sanoen, voit ylläpitää CV:täsi profiilisivullasi. LinkedInillä voit myös verkottua asiantuntuksesi tai mielenkiintosi mukaan muiden saman mielisten kanssa liittymällä erilaisiin käyttäjäryhmiin.

Yammer

https://www.yammer.com/

Yammer on tarkoitettu yritysten sisäisen käyttäjäverkoston luomiseen. Yritys voi perustaa Yameriin oman verkon (network), jonne vain yrityksen työntekijöillä ja valituilla yhteistyökumppaneilla on pääsy. Oikein käytettynä Yammer voi toimia yrityksen sisäisenä kommunikointi- ja tiedonjakoalustana ja vähentää ylimääräistä sähköpostiliikennettä.

Muita SOME -palveluja

Edellä on mainittu muutamia tunnetuimia sosiaalisen median palveluita. Sosiaalinen media on nykyään kaikkialla. Nettisivustot haluavat lisää lukijoita ja haluavat sitouttaa sivustolla kävijöitä osallistumaan keskusteluihin ja muuhun sivustolla olevan sisällön kehittämiseen. Osaltaan tämä on varmasti hyvä asia ja muuttaa ankeita staattisia sivustoja ihmisläheisempään suuntaan.