Hei – Olen Sophia – empaattinen robotti!

Tässä jutussa kerron robottien huimasta kehityksestä jonka yhtenä kehityssuuntana ovat ihmisen kaltaiset robotit. Ihmisen kaltaisten robottien suunnittelussa tieteen eri osa-alueet kohtaavat ja aihe kiinnostaa minuakin monesta eri syystä. Keskityn tässä jutussa Sophia nimisen empaattisen robotin esittelyyn.

Saanko esitellä Sophia robotti

”Oh, Good afternoon, my name is Sophia and I am the latest and greatest robot from Hanson Robotics…”

”Hyvää iltapäivää, nimeni on Sophia ja olen Hanson Roboticsin viimeisin ja kehittynein robotti…”

Yllä olevassa videossa Sophia käy luontevalta kuulostavan keskustelun ihmisen kanssa. Arvaatko kumpi on kumpi. Sophia robotti on Hanson Roboticsin uusin luomus. Se on tyypiltään ns. empaattinen Humanoidirobotti ja suunniteltu sosiaaliseen kanssakäymiseen ihmisten kanssa. Sophia kykenee keskustelemaan ja elehtimään kuten ihminen ja ”hän” on esiintynyt useissa tilaisuuksissa, joissa häntä on haastateltu ja hän on osallistunut keskusteluun. Sophia on myös ensimmäinen robotti jolle on myönnetty Saudi-Arabian kansalaisuus.

SignularityNET ja Sophian tekoäly

SignularityNET on yhteisö joka tuo tekoälyn alueella toimivat yritykset, organisaatiot ja kehittäjät yhteen. Sophia robotin tekoäly toimii Signularitynetin palvelimilla ja sitä kehitetään alustaksi tuleville tekoälysovelluksille ja roboteille. SignularityNET:in kehittyessä myös Sophia kehittyy.

Alla SignularityNET:in esittelyvideo

 

Ensimmäinen robotti jolla on Saudi-Arabian kansalaisuus

Sophia on ensimmäinen robotti, jolle on myönnetty Saudi Arabian kansalaisoikeudet. Alla olevassa videossa Sophia esiintyy Saudi Arabialaisille investoijille ”Future Investment Initiative” -tapahtumassa.

 

Sophia kohtaa Jimmyn Tonight -showssa

Sophia Amsterdamissa

Lisää videoita Sophia robotista

Tekoäly – Uhka vai mahdollisuus?

”A.I. could be worst event in the history of our civilization”

Viimeaikoina useat tutkijat ja kehittäjät ovat nostaneet huolenaiheeksi tekoälyn kehittymisen ihmistä älykkäämmäksi. Näistä tunnetuimpia ovat esimerkiksi Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ja tutkija Stephen Hawking.

Hanson Roboticsin perustaja David Hanson lähestyy tekoälyn kehitystä toisesta suunnasta kuin useimmat muut robottien kehittäjät. Hanson Roboticsin ajatuksena on kehittää empaattinen robotti, joka oppii kanssakäymisestään ihmisen kanssa. Tavoitteena on että robotit oppivat myös tuntemaan myötätuntoa ja muita tunteita. Tällä tavoin toivotaan robottien haluavan “elää” yhdessä ihmisen kanssa siinä vaiheessa kun robottien tekoäly saavuttaa tietoisuuden.

Mitä mieltä sinä olet?

Mitä ajatuksia sinulle tulee tekoälyn ja robottien kehityksestä?

Pelottaako kehityksen nopeus ja suunta?

Onko tämä kaikki mielestäsi yhdentekevää huuhaata?

Niin tai näin. Olen kiinnostunut kuulemaan mielipiteesi. Voit kommentoida tätä juttua alla olevaan kommenttikenttään tai lähettää palautetta jutusta vaikka Twitterin kautta (@samipniemi). Voit myös halutessasi linkittää aiheeseen liittyviä juttuja kommentteihin (linkin sisältävät kommentit tarkistetaan ennen julkaisua).

Artikkelikuva: Photo by ITU Pictures