Google Chromebook opiskelukäytössä

Google Chromebook -laitteet ovat näppäriä opiskelukäytössä. Tässä jutussa kerron kokemuksiani siitä miten Chromebook soveltuu opiskeluun käytännössä.

Kirjoitin aikaisemmin kokemuksiani HP Chromebookin käyttöönotosta. Otin töistä opintovapaata vuodeksi ja jatkoin yliopisto-opintojani. Käytän kahta eri läppäriä opiskelussa. Perinteinen HP läppäri on käytössäni, kun tarvin Windows -ohjelmia ja tehokkaamman koneen. HP Chromebook on kuitenkin kätevämpi luennoilla ja kirjoitustyössä. Näppärän kokonsa ja nopean käynnistymisen takia Chromebook on käytännössä enemmän käytössä luennoilla.

Offline -työskentely

Chromebook pitää Google Drive -pilvipalvelun tiedostoista automaattisesti kopiota Chromebookin kovalevyllä. Tämä mahdollistaa tiedostojen lukemisen ja muokkaamisen myös silloin, kun nettiyhteys ei ole käytettävissä. Myös tämä juttu on kirjoitettu suurimmaksi osaksi offline-tilassa, koska olin jakanut internet-yhteyden kännykästäni ja siitä loppui virta. Tämä siis todistettavasti toimii. Chromebook myös synkronoi tiedostot automaattisesti Google Drive -palveluun, kun internet on taas käytettävissä. Kätevää, näinhän sen olisi aina pitänyt toimia.

Dokumenttien lukeminen

document read photo
Photo by jimmiehomeschoolmom

Piirtoheittimiä ja luentokalvoja ei juurikaan enää kouluissa ja luentosaleissa näe, vaan ne on korvattu tietokoneella. Tietokoneen kautta PDF-dokumentti tai MS PowerPoint -esitys heijastetaan videotykillä valkokankaalle. Tällainen sähköinen materiaali on myös helppo jakaa oppilaille. Jos läpi käytävä materiaali on jaettu oppilaiden saataville jo ennen luentoa, Chromebookin avulla on kätevä selata luentokalvoja. Tästä on apua etenkin silloin jos valkokankaalle on hankala näkyvyys. On myös kätevää, kun voi palata tarvittaessa “kalvosarjassa” taaksepäin tarkistamaan jonkin asian häiritsemättä luennon etenemistä.

Nopea käynnistysaika

Käytössäni oleva HP Chromebook ei sisällä perinteistä pyörivää kiintolevyä vaan tiedot tallentuvat muistipiirillä toteutettuun massamuistiin. Tämä mahdollistaa laitteen erittäin nopean käynnistyksen ja sammuttamisen. HP Chromebookissa ei ole tuuletinta eikä se kuumene samalla tavalla kuin perinteiset läppärit. Käytännössä en koskaan sammuta Chromebookiani. Riittää että painan kannen kiinni (näytön alas). Vaikka avaisin kannen vasta seuraavana päivänä uudelleen, en voi huomata akun kuluneen lainkaan. Chromebook on myös käytettävissä heti (alle sekunnissa) kun näyttö on käännetty taas ylös.

Muistiinpanojen kirjoittaminen

Chromebookin nopea käynnistyminen ja sammutus on erittäin kätevä ominaisuus luentosalissa. Voin avata Chromebookin, tehdä yksittäisen muistiinpanon ja sulkea näytön taas uudelleen. Kaikki tämä tapahtuu vaivattomasti muutamassa sekunnissa. Useimmiten myös verkkoyhteys löytyy wlan:n kautta saman tien. Jos wlan-yhteys ei kuitenkaan palaudu, sen saa yleensä palautettua nopeasti kytkemällä pois päältä ja takaisin päälle. Verkkoyhteys ei kuitenkaan ole muistiinpanoja tehdessä edes välttämätön Google Docs:ia käytettäessä. Tiedot kyllä synkronoituvat Google Drive:en, kun yhteys taas joskus saadaan muodostettua.

Tulostaminen

problem photo
Photo by StockMonkeys.com

Chromebook käyttää tulostinpalveluissa Googlen Cloud Print -palvelua. Tulostin pitää ensin rekisteröidä Google Cloud Print:iin ennenkuin se voidaan otta käyttöön Chromebookissa. Jotkin uudemmat tulostimet tukevat suoraan Google Cloud Print:iä ja se on ilmoitettu erillisellä merkinnällä tulostimen kyljessä. Perinteisen verkkotulostimen käyttöönotto onkin sitten hankalampaa. Itse asiassa minulta se ei ole vielä edes onnistunut, joten valitettavasti en voi luvata että se toimii.

Yhteenveto

Jos kevyempi kone riittää sinulle opiskelukäytössä ja käytät sitä pääasiassa kirjoittamiseen ja aineistojen lukemiseen, suosittelen ehdottomasti Chromebookia opiskelukäyttöön. Jos kuitenkin tarvit Windows -ohjelmia ja tehokkaamman koneen, kannattaa hankkia tehokkaampi Windows -käyttöjärjestelmällä varustettu läppäri.