Akkujen vaihto Electrolux ergorapido rikkaimuriin

Joululomalla piti saada jotain puuhastelua ja ajattelin kokeilla vaihtaa akut pariin kodinkoneeseen. Rikkaimurista oli imuteho hyytymässä ja sähköhammasharja oli ollut käyttämättä jo pari vuotta, koska ei lähtenyt enää ollenkaan latautumaan. Tässä jutussa kerron miten vaihdoin akut Electrolux ergorapido -rikkaimuriin.

Huom: Jos sinulla ei ole sähkölaitteiden korjaamiseen tarvittavaa koulutusta, en suosittele tekemään tätä kotona! Sähkötöissä on aina sähköiskun ja tulipalon vaara!

Sensijaan voit pyytää korjauksesta tarjouksen esimerkiksi digiapurihakemiston kautta lähimmältä huoltoapua tarjoavalta digiapuriltasi. Jos et löydä hakemistosta tarvitsemaasi palvelua paikkakunnallasi, ota yhteyttä vaikkapa tämän jutun lopussa olevan kommenttikentän kautta, niin yritämme etsiä paikkakunnaltasi sopivan apurin.

Jos käytät tämän jutun tietoja, teet sen täysin omalla vastuulla! En vastaa mahdollisesta laitteiden rikkoutumisesta enkä henkilövahingoista. Sähkölaitteiden korjaaminen vaatii asianmukaisen koulutuksen! Jos sinulla ei ole tarvittavaa koulutusta, jätä korjaaminen ammattilaiselle.

Rikkaimurin purkaminen

Kuoret irtosivat helposti. Vain muutama ruuvi auki ja imurin elektroniikka ja akut olivat näkyvissä.

WP_20151202_001

Pienen tutkimisen perusteella voi nopeasti nähdä, että akkuina on käytetty 10 x 1,2V 1300mAh Ni-MH akkua sarjaan kytkettynä. Eli laite toimii 12V jännitteellä.

WP_20160110_001

Imurin takana olevasta arvokilvestä varmistuu myös että laitteessa käytetyt akut ovat Ni-MH-tyyppisiä.

Tässä vielä koko sarjaan kytketty akkuketju irrotettuna rikkaimurin sisältä.

WP_20151202_008

Uusien akkujen valinta

En halunnut tehdä rikkaimuriin mitään ulospäin näkyviä muutoksia. Tavoitteena oli saada imuri toimimaan samalla laturilla. Sen takia en lähtenyt muuttamaan akkujen tyyppiä vaan pitäydyin Ni-MH akuissa. Päädyin kuitenkin lopulta tilaamaan 2550 mAh akut vanhojen 1300 mAh akkujen tilalle. Tilasin lopulta 10 kpl 1,2 Voltin Low Self Discharge NiMH akkuja.

Tilaamissani akuissa oli alkuperäisistä poiketen paristoista tuttu  uloke positiivisen navan kohdalla. Tästä koitui hieman lisätyötä, koska uudet akut veivät hieman enemmän tilaa laitteen sisällä. Ratkaisin ongelman muokkaamalla laitteen sisäosia, että sain uudet akut mahtumaan.

Alkuperäiset akut oli ketjutettu sarjaan metalliliuskoilla, jotka oli kiinnitetty jonkinlaisella pistehitsausmenetelmällä suoraan akkujen napoihin. Itselläni ei tuollaista hitsauslaitetta oli käytössä, joten päädyin juottamaan johtimen pätkät suoraan akkujen napoihin. Tässä voi olla vaarana että akut vaurioituvat sisäisesti, jos napoja kuumentaa liikaa. Ajattelin kuitenkin kokeilla onneani.

WP_20151202_014

Tein ensin kahden akun pareja juottamalla toisen akun plus -navan toisen akun miinus -napaan.

WP_20151202_015

Tässä kaikki uudet akut juotettuna sarjaan vanhojen akkujen mukaisella tavalla.

WP_20151203_001

Kasaus ja testaus

Lopuksi sovitin koko komeuden takaisin samojen kuorien sisään. Jouduin tekemään pientä modausta laitteen muovikuoriin, että sain hieman suuremmat akut mahtumaan vanhojen tilalle. Muutokset eivät kuitenkaan näy ulospäin.

Latauksen jälkeen tämä Electrolux ergorapido -rikkaimuri sai uuden elämän. Imuri on toiminut taas kuin uusi, ellei jopa hieman paremmin. Akun varauksen pitäisi näillä uusilla akuilla säilyä pidempään, eikä tehot lopu niin nopeasti kesken.

Kirjoitan vielä jossain vaiheessa myös Oral-B sähköhammasharjan akun vaihdosta, jossa oli myös omat haasteensa. Kommentteja saa heittää tämän jutun loppuun.