Robotti-imuri kotiin

Hankimme jouluna 2013 kotiimme Samsung VCR8980 Navibot -robotti-imurin. Tässä jutussa kerron parin kuukauden käyttökokemukset ja huomiot robotti-imurista.

Paketin purkaminen

Samsung robotti-imurin käyttöönotto oli melko nopeaa ja vaivatonta. Paketin mukana tuli: säiliön automaattisesti tyhjentävä Auto Dust -telakointiasema, kaksi virtuaalimajakkaa, hepa-suodatin, puhdistusharja, kaukosäädin ja sivuharjat. Paketin purkamisen jälkeen ihmettelimme hetken kaikkia mukana olevia osia. Mukana oli myös telakkaan liitettävä rampin jatke, jota ilmeisesti voidaan tarvia, jos telakka on asetettu robotti-imurille vaikeakulkuiselle pitkäkarvaiselle matolle. Meidän tapauksessa telakka löysi paikkansa akvaarion vierestä kivilattialta, eikä lisärampille ollut tarvetta.

Samsungin robotti-imuripaketin mukana ei tullut paperille painettua käyttöohjetta, mutta käyttöohjeet löytyivät pdf-dokumenttina mukana tulleelta CD:ltä. Vaikka robo-imurin käyttöönotto olikin suhteellisen helppoa, käyttöohje on syytä silmäillä läpi, että saa käsityksen imurin eri toimintamoodeista. Robotti-imuri on myös ajastettavissa toimimaan automaattisesti eri viikonpäivinä. Ajastus ja kellon asetus olivat sen verran hankalia, että ilman käyttöohjeita niistä ei olisi selvinnyt. Tavalliselle käyttäjälle edes jonkinlainen tiivistetty versio käyttöohjeista olisi ollut toivottava.

Robotti-imuri tutustuu uuteen kotiin

Kun telakka oli saatu sijoitettua mielestämme hyvälle paikalle, oli aika pistää robotti töihin. Robotti-imuri tarkkailee ympäristöään erilaisten sensoreiden avulla. Imuri havaitsee eteensä tulevat esteet ja osaa pysähtyä ja kiertää esteet törmäämättä niihin. Periaatteessa robotti-imurin pitäisi tunnistaa myös portaikko, ettei se putoa yläkerrasta portaikkoon. Kaupassa olleessa esittelytilassa tuo ei ominaisuus ei kuitenkaan näyttänyt toimivan. No, onneksi meidän taloudessa ei ole portaikkoa.

Asunnossamme on melko matalat (alle 10mm) kynnykset huoneiden oviaukoissa. Aluksi nuo kynnykset tuntuivat aiheuttavan ongelmia robotti-imurille. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että Samsungin Navibot oppii jotenkin suoriutumaan noista kynnyksistä.

Navigointi toimii hienosti

Robotti-imuri tarkkailee ympäristöään myös imurin päällä olevan kameran avulla. Ilmeisesti tämä toimii siten, että kamera kuvaa imuroimansa tilan kattoa ja sen perusteella päättelee olinpaikkansa. Samsungin uusimmat robotti-imurimallit näyttävät selviytyvän navigoinnista loistavasti. Parin kuukauden testijaksolla Samsungin robotti-imuri löysi tiensä kotiin (telakkaan) joka kerta. Muutamalla kerralla robotti tuli lähelle telakkaa ja joutui vähän etsimään tarkaa suuntaa ja kerran se joutui jopa peruuttamaan telakasta ulos renkaiden luistamisen takia. Tekoälyä on kuitenkin näköjään hiottu Samsungin insinöörien toimesta suoriutumaan tällaisistakin tilanteista, sillä kaikilla näillä kerroilla robotti pääsi lopulta telakoitumaan omatoimisesti ilman asiaan puuttumista. On mukava tulla kotiin, kun näkee että robotti-imuri on hoitanut hommansa ja lepäilee tyytyväisen näköisenä omassa ”kopissaan”.

Kunnon telakka on ehdoton

Hankkimassamme Samsungin robotti-imurimallissa tuli mukana telakka, joka lataa robon akun ja tyhjentää pölysäiliön telakkaan aina kun robotti-imuri telakoituu. Akkujen lataus on telakoiden perusominaisuus, mutta pölysäiliön tyhjennystä ei löydy kaikista malleista. Pölysäiliön tyhjennys on kuitenkin mielestäni ehdoton ominaisuus robotti-imureiden telakoille. Etenkin suuremmissa kodeissa pölysäiliön täyttyminen kesken siivouksen keskeyttää robotti-imurin työt, kunnes joku käy tyhjentämässä sen pölysäiliön. Tätä ei mielestäni voi sanoa automaattiseksi imuroinniksi. On totta, että robotti-imurin suulakkeetkin pitää puhdistaa aika-ajoin, mutta pölysäiliön tyhjentävän telakkamallin kanssa tätä huoltoa ei tarvi tehdä joka imuroinnin jälkeen.

Virtuaalimajakat

Samsungin Navibotin mukana tulleita virtuaalimajakoita en ole testannut, koska meidän kodissamme niille ei ole tarvetta. Samsung Navibotin virtuaalimajakat toimivat kaksitoimisesti, joko virtuaalisena väliseinänä estäen imuria menemästä tiettyyn paikkaan, tai majakkana, joka ohjaa robotti-imurin haluttuun paikkaan.

Helppoa siivousta

Robotti-imuri vähentää siivoustarvetta, mutta toisin kuin voisi ajatella, ei kuitenkaan täysin poista imurointitarvetta. Vanhasta imurista ei siis voi täysin luopua, vaikka hankkisikin robotti-imurin. Robotti-imuri ei osaa imuroida ovien takaa ja muista hankalista paikoista, vaan nämä pitää käydä silloin tällöin edelleen läpi vanhalla imurilla. Robotti-imuri vaatii myös säännöllistä huoltoa vanhempia imureita useammin. Suulakkeisiin tarttuva pöly ja roskat huonontavat siivousjälkeä ja siksi robotti-imurin suodattimet on puhdisettava aika-ajoin. Tämä on tehtävä vähintään kerran kuussa, joskus useamminkin.

Optimitilanteessa robotti-imurista on kyllä apua siivouksessa, kunhan omaksuu pieniä muutoksia siivousjärjestelyihin. Ennen robotti-imurin liikkeelle lähtöä täytyy aina huolehtia siitä, ettei lattioilla ole mitään tavaroita. Kaikkiin imuroitaviin tiloihin täytyy myös olla esteetön pääsy ja esim. ruokailuryhmän tuolit on hyvä nostaa pöydälle. Muutaman imurointikerran jälkeen nämä pienet järjestelyt muuttuvat kuitenkin rutiiniksi ja kaiken kaikkiaan tavaroiden siirtely on kuitenkin helpompaa ja vähemmän aikaa vievää, kuin koko asunnun imurointi.

Millaisiin kotitalouksiin robotti-imuri soveltuu

Robotti-imuri soveltuu hyvin koteihin, joissa robotilla on vapaa ja esteetön pääsy kaikkiin imuroitaviin huonetiloihin. Talouksiin joissa on kissoja ja koiria, tai muita vapaasti huonetiloissa liikkuvia eläimiä robotti-imuria ei voi varauksetta suositella. Ainakaan imuria ei kannata ohjelmoida toimimaan kotieläintalouksissa automaattisesti silloin kun kotiväki on poissa kotoa. Muuten kotiin tullessa voi olla ikävä yllätys, jos imuri on osunut sängyn alla olevaan kissan oksennukseen.

Parannusideoita robotti-imureiden kehittäjille

Robotti-imureiden navigointi alkaa olemaan parhaissa laitteissa jo erittäin toimiva. Robotti tietää missä tilassa milloinkin on ja mihin täytyy palata vielä imuroimaan latauksen ja pölysäiliön tyhjennyksen jälkeen. Imuri tunnistaa myös missä on enemmän pölyä ja imuroi tehokkaammin ongelmapaikat. Ovien takaa robotti-imuri ei kuitenkaan, ainakaan vielä, osaa imuroida. Huoneiden väliovet ovat yleensä niin kevyitä, että olisi täysin mahdollista suunnitella robotti-imuriin toiminto, jossa robotti kääntää oven toiseen asentoon, käy imuroimassa oven takaa ja palauttaa oven takaisin alkuperäiseen asentoon. Tässäpä oiva vinkki suunnittelijoille.

Muutaman siivouspäivän jälkeen imuri alkoi jättää jälkeensä pieniä pölypalloja. Imurin harjasten puhdistus käsin auttaa kyllä asiaan, mutta vain hetken.

Yhteenveto

Robotti-imurin käyttöönotto vaatii pientä totuttelua ja pieniä muutoksia siivousjärjestelyihin. Vaikka robotti-imuri ei täysin vapauttanutkaan aikaa imuroinnilta, se helpottaa siivoustyötä kuitenkin sen verran, että voin suositella robotti-imurin hankkimista muillekin. Ennen robotti-imurin hankkimista kannattaa kuitenkin lukea tämä artikkeli ja miettiä tekemiäni huomioita oman kotitalouden näkökulmasta.

Jos jaksoit lukea tänne asti, voisitko myös antaa palautetta tästä jutusta alla olevan kommenttilaatikon tai sivuston palautelomakkeen kautta. Palautteesi on tärkeää.

Linkkejä

Robotti-imuri Navibot S SR8980:

http://www.samsung.com/fi/consumer/appliances-kitchen/vacuum-cleaners/vacuum-cleaners/VCR8980L3K/XEE