Raspberry pi zero – maailman pienin tietokone!

Olet saattanut kuulla maailman pienimmästä tietokoneesta, Raspberry Pi:stä. Nyt tämä harrastekäytössä suosittu ”Vadelma Pii” on saanut vielä pienemmän pikkuveljen joka on nimeltään Raspberry Pi Zero. Tässä jutussa kerron ensikokemuksia tästä viiden taalan hintaisesta tietokoneesta.

Raspberry Pi Zero tilaukseen

Raspberry Pi ei ole ihan uusi keksintö. Tämä halpa pikkutietokone on ollut myynnissä jo muutaman vuoden ja harrastelijat ovat ottaneet sen hyvin vastaan. Raspberry Pi:n pohjalta on rakenneltu useita erilaisia laitteita ja netti on pullollaan rakenteluohjeita linnunpönttökamerasta lähtien. Onpa jotkut tehneet Raspberry Pi -koneista jopa palvelinklustereita, joissa parhaimmillaan voi olla useita kymmeniä Raspberry Pi -koneita liitettynä yhdeksi tehokkaaksi palvelimeksi.

raspberry pi photo
Photo by teardowncentral
raspberry pi zero photo
Photo by ghalfacree

Vasemman puoleisessa kuvassa Raspberry Pi

Oikean puoleisessa kuvassa sen tuore sisarmalli Raspberry Pi Zero.

 

Tämä pikkukone on kiinnostanut minuakin jo jonkin aikaa, mutta jotenkin se vaan on aina jäänyt hankkimatta. Vuoden vaihteessa kiinnostuin aiheesta uudestaan ja surffailin raspberry.org -sivustolle. Sivustolla kerrottiin että Raspberry Pi:stä on tullut myyntiin vielä edellistä pienempi ja halvempi malli: 5 dollarin hintainen Raspberry Pi Zero. Aloin heti metsästämään tuota uutukaista netin eri myyntikanavista, mutta hinta yllätti. Jopa Ebay:ssa Raspberry Pi Zero:n hinta oli halvimmillaan noin 30€. Tämä johtuu varmasti siitä että tuote on aivan uusi eikä sitä ehditä valmistaa yhtä paljon kuin sille olisi kysyntää. Kaikenlaiset välittäjät ottavat sitten oman siivun välistä.

Lopulta päädyin tilaamaan Raspberry Pi Zero:n Adafruitilta. Tilasin ”Raspberry Pi Zero Budget Pack” -nimisen paketin, jossa tuli mukana tarvittavat adapterit pienelle HDMI-liittimelle ja USB-liittimelle sekä tyhjä muistikortti. mukana oli myös virtalähdä, joka tosin oli jenkkimalli. Virtalähteeksi käy kuitenki mikä tahansa puhelimen USB-laturi, joita nykyään löytyy joka nurkasta ylimääräisiä.

Raspberry Pi Zero budged pack

Kuvassa Adafruitilta tulleen Raspberry Pi Zero budged packin sisältö.

Vain yksi USB-portti

Toimituksen saavuttua huomasin Raspberry Pi Zero:ssa pari pientä puutetta. Laitteessa on vain yksi USB-portti (toinen USB-liitin toimii pelkästään virtaliitäntänä). Laitteesta ei myöskään löydy Internet-yhteyteen tarvittavaa Ethernet-porttia tai edes Wlan:ia.

USB-hubUSB-hub onkin pakkohankinta Raspberry Pi Zero:n omistajalle. USB-hubin hankinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Pelkkä passiivinen USB-hub ei välttämättä toimi Raspberry Pi Zero:n kanssa, joten kannattaa hankkia virtalähteellä varustettu aktiivinen USB-hub. Itse tilasin edullisimman aktiivisen USB-hubin minkä löysin ja ainakin tämä malli tuntui toimivan hienosti Raspberry Pi Zero:n kanssa.

Nettiin USB-Wlan -mokkulalla

USB-Wlan -mokkuloita löytyy myös nettikaupoista pilvin pimein. Laitoin summassa yhden muutaman euron hintaisen mokkulan tilaukseen, mutta se ei ole vielä saapunut joten en voi kommentoida tuon mokkulan toiminnasta vielä tässä jutussa.

Raspberry Pi Zero:n käyttöönotto

Raspberrypi.org -sivustolta löytyy englanninkieliset ohjeet Raspberry Pi:n käyttöönottoon. Samat ohjeet toimivat myös Raspberry Pi Zero:lle.

Tarkista aluksi että sinulta löytyy nämä:

 • Raspberry Pi tai Raspberry Pi Zero
 • Virtalähde (micro-USB)
 • HDMI-kaapeli (+tarvittaessa adapteri Zeron pienelle HDMI-liittimelle)
 • USB-hub (aktiivinen = virtalähteellä varustettu malli)
 • USB-näppäimistö (tai langaton USB-mokkulalla varustettu)
 • USB-hiiri (tai langaton USB-mokkulalla varustettu)
 • SD-muistikortti (vähintään 8 GB)
 • SD-kortin lukija tietokoneeseen (NOOBS käyttöjärjestelmän asentamista varten)

NOOBS -käyttöjärjestelmälevy Raspberry Pi Zero:lle

Raspberry Pi:lle löytyy useita eri käyttöjärjestelmävaihtoehtoja. Helpoiten pääset kuitenkin alkuun lataamalla NOOBS-levyn, joka sisältää käyttöjärjestelmän ja joitakin valikoituja ohjelmia, joilla pääset heti kokeilemaan Raspberry Pi:n toimintaa käytännössä.

Tässä pikaohje NOOBS:n lataamiseksi ja käyttöönottamiseksi:

 1. Lataa NOOBS osoitteesta: https://www.raspberrypi.org/downloads/noobs/
 2. Valitse versio: ”NOOBS Offline and network install” ja aloita lataus painamalla ”Download zip
 3. Asenna NOOBS (englanninkieliset ohjeet: https://www.raspberrypi.org/help/noobs-setup/)
  1. Pura NOOBS zip -tiedoston sisältö johonkin hakemistoon tietokoneella
  2. Asenna SD Formatter tietokoneeseen täältä: https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/
  3. Formatoi uusi tyhjä SD-muistikorttisi SD Formatter -työkalulla. Ole tarkkana että valitset oikean levyasematunnukset ettet formatoi vahingossa väärää levyä!!!
  4. Siirrä NOOBS zipiltä purkamasi tiedostorakenne kokonaisuudessaan formatoidulle SD-levylle.
  5. Siinä ne tärkeimmät! SD-kortti kiinni Raspberry Pi Zero:oon, piuhat kiinni ja virrat päälle 🙂

Ensimmäinen käynnistys

Raspberry Pi Zero toiminnassa (kuva alla).

Raspberry Pi Zero and USB-hub

Kuvassa ylimpänä näkyy pieni piirilevy, josta lähtee kolme piuhaa. Se on Raspberry Pi Zero -tietokone. Raspberry Pi Zero:n vasemman puoleisesta liittimestä lähtee HDMI-kaapeli, joka on kytketty television HDMI-tuloon. Keskimmäisestä liittimestä lähtevä sininen kaapeli menee USB-hubiin, jonka avulla on saatu kytkettyä USB-näppäimistö ja -hiiri Raspberry Pi Zero:n ainoaan USB-porttiin. Oikean reunimmaiseen liittimeen on kytketty virtalähde.

Kun kaikki kytkennät on tehty ja SD-muistikortti asetettu Raspberry Pi Zero:n muistikorttipaikkaan, on aika kytkeä virrat päälle. Ensimmäisellä käynnistyksellä ruutuun avautuu Raspbian -käyttöjärjestelmän asennusvalikko. Asennus käynnistyy vaivattomasti ja asennuksen jälkeen järjestelmä on käyttövalmis. NOODS sisältää jo valmiiksi muutamia ohjelmia ja etenkin ohjelmointikieliin on panostettu. Mukana asentuu myös Minecraft Pi edition, joka on Raspberry Pi:lle muokattu versio suositusta Minecraft -pelistä.

Haluatko tietää lisää Raspberry Pi:stä?

Raspberry Pi on todella helppo ottaa käyttöön ja se soveltuu hyvin erilaisten elektroniikkarakentelu-projektien alustaksi. Raspberry Pi:n avulla kokematonkin rakentelija pääsee helposti alkuun elektroniikkaharrastuksen parissa. Raspberry Pi soveltuu hyvin myös ohjelmointikerhojen ja koulun opetusvälineeksi.

Alkuun Raspberry Pi:n kanssa pääset sivustolla:

https://www.raspberrypi.org/