Netiketti

Tässä artikkelissa kerron mikä on netiketti ja miksi netiketin noudattaminen on tärkeää niin verkossa liikkujalle itselleen, kuin muille verkossa liikkujille.

Mikä on netiketti?

Lyhyesti tiivistettynä netiketti tarkoittaa hyvää ja asiallista käyttäytymistä sekä lakien noudattamista Internetin sosiaalisia palveluita käytettäessä. Netiketissä annetaan ohjeita myös tietoturvalliseen toimintaan Internetissä. Netiketti on siis tarkoitettu sekä netin käyttäjän itsensä, että hänen kanssaan vuorovaikutuksessa olevien muiden netinkäyttäjien turvaksi. Netiketti myös kehottaa käyttämään verkossa asiallista ja toisia kunnioittavaa kieltä sekä kunnioittamaan muiden omaisuutta ja tekijänoikeuksia.

Muutamia avainkohtia netiketistä

Noudata Suomen lakia

Internet ei ole fiktiivinen maailma ilman lakeja, vaan sielää pätevät lait siinä missä muuallakin. Suomessa noudatetaan Suomen ja EU:n lakeja ja asetuksia.

Muista hyvät käyttäytymissäännöt

Netin sosiaalisissa medioissa ja verkkopeleissä liikkuessa ei aina välttämättä tule ajatelleeksi olevansa vuorovaikutuksessa muiden netin käyttäjien kanssa. Vaikka muita ihmisiä ei näkisikään kasvotusten, on silti hyvä muistaa yleisesti tunnetut hyvät käytöstavat. Keskusteluryhmillä ja muilla vastaavilla sosiaalisilla palveluilla on myös usein omat sääntönsä. Usein nuo säännöt löytyy nimellä: netiketti, säännöt tai käyttöehdot. Netikettiä noudattamalla varmistetaan kaikkien netissä liikkuvien viihtyminen.

Kunnioita toisen omaisuutta…

Pelit, videot ja musiikki liikkuvat nykyään netissä. Muista käyttää aina vain laillisia maksullisia palveluja. Näin varmistat, että tekijänoikeuksien omistaja saa työstään asianmukaisen korvauksen.

…myös virtuaalimaailmassa

Verkkopelien virtuaalimaailmoissa pelaajat voivat luoda peliin esineitä ja rakentaa ympäröivää pelimaailmaa. Tähän voi kulua paljon aikaa ja jopa rahaa. Jotkut jopa tienaavat rahaa myymällä virtuaaliomaisuutta pelivaluutalla ja pelin ylläpitäjä voi jopa vaihtaa virtuaalirahaa oikeaksi rahaksi. Virtuaalimaailmassa varastettu virtuaaliomaisuus voi siis oikeasti aiheuttaa jollekin rahallisia menetyksiä.

Pidä omat tietosi turvassa

Netin palveluiden tunnuksia ja salasanoja ei saa jaella muille. Samaa salasanaa ei myöskään kannata käyttää kaikissa palveluissa ja salasanoja kannattaa vaihdella aika-ajoin. Maksukorttien tietoja ei myöskään kannata antaa mihin tahansa palveluun. Usein kannattaakin tarkistaa palvelun luotettavuus useammasta lähteestä, esim kotimaisten keskustelupalstojen ym. kautta ennenkuin antaa tietojaan palveluun ja rekisteröityy palvelun käyttäjäksi.

Mieti tarkkaan mitä kirjoitat

Muista että Internet on julkinen media. Kun julkaiset jotain Internetissä, sitä on vaikea ellei jopa mahdotonta poistaa. Kannattaa siis miettiä tarkoin mitä Internetissä kirjoittaa ja millaisia kuvia jakaa. Lapsuudessa ja nuoruudessa nettiin jaetut tiedot voidaan kaivella esiin vielä vuosien kuluttua, jos toimit esim. jossain julkisessa virassa, tai joku on muuten vaan kiinnostunut historiastasi.

Netiketistä muualla verkossa

Lisää luettavaa ja tulkintoja netiketistä löytyy alla olevien linkkien kautta. Netistä löytyy paljonkin kirjoituksia netiketistä. Olen koonnut tähän vain mielestäni parhaat lähteet netiketistä. Jos tiedät vielä parempia lähteitä, niin voit vinkata siitä tämän artikkelin lopussa olevan kommenttikentän kautta.

http://www.mll.fi/nuortennetti/mina_ja_media/netiketti/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Netiketti

http://www.tietoturvaopas.fi/perusohjeet/netiketti.html

http://www.internetopas.com/netiketti/

Loppusanat

Muista aina, että järjen käyttö on sallittua. Jos epäilet jotain vilunkipeliä jossain netin palvelussa, kannattaa olla varovainen ja tarkistaa asia. Netissä kannattaa aina toimia varovasti, mutta foliohatun käyttö on kuitenkin liioittelua. Kun kunnioitat netissä muita käyttäjiä ja heidän omaisuuttaan, voit paremmin vaatia sitä myös muilta. Turvallista ja asiallista netin käyttöä kaikille!