Miksi vaihdoin Jollasta takaisin vanhaan Lumia 620 puhelimeen

Kirjoitin aiemmassa jutussani Jollan käytöstä Lumia käyttäjän näkökulmasta. Tässä jutussa kerron lisää käyttökokemuksiani Jollasta ja vertailen sitä vanhaan Nokia Lumia 620 puhelimeeni. Otin keväällä 2014 testikäytössäni olleen Jolla -puhelimen jokapäiväiseen käyttöön siirtämällä oman pääkäytössäni olevan liittymän Jollaan. Samalla siirsin kakkosliittymäni SIM -kortin vanhaan Lumia 620 -luuriin. Vaikka käytännössä käytinkin vain Jollaa, pidin silti jatkuvasti myös 620:n mukanani, varmuuden vuoksi.

Todellinen verkkokuormitustesti

phone network photoRaahen Power Cup 2014 oli suuri lentopallotapahtuma, jossa oli 3-4 päivän aikana tuhansia ihmisiä. Nykyäänhän kaikilla on kännykät (joillain jopa kaksi) ja kaikenlaisia muita päätelaitteita. Alueella näki paljon padeja, joilla kisaajien sisarukset pelailivat kentän laidalla tai katselivat videoita. Kun kaikki nämä yli 10000 päätelaitetta ahdetaan pienelle, noin puolen neliökilometrin alueelle, saadaan aikaan erittäin haasteellinen tilanne pienen kaupungin puhelinverkolle.

Olin itse paikalla seuraamassa tuota lentopallotapahtumaa ja soitin useita kertoja puheluja alueelta. Onneksi mukanani oli kaksi puhelinta, joissa molemmissa oli liittymä. Jollassa käytin DNA -liittymää ja 620:ssä Saunalahden littymää. Käytännön testeissäni Jolla+DNA ei toiminut alueella kovin hyvin. Lumia 620 + Saunalahti oli sen sijaan paljon luotettavampi yhdistelmä ja suurimman osan puheluistani sainkin läpi vasta 620:llä (koska Jolla oli ykköspuhelimeni, yritin aina ensin soittaa Jollalla). Myös nettiyhteys toimi luotettavammin 620:llä, vaikka ongelmia oli kuormituksesta johtuen myös siinä. Varmasti käytetyllä operaattorilla ja puhelinverkolla oli suuri merkitys tässä kuormitustilanteessa.

Pientä parantelua

Listaan tässä kappaleessa joitain mielipiteitä Jollasta omien havaintojeni ja käyttökokemukseni pohjalta. Pääajatuksena näissä mielipiteissä on se, että mielestäni kuluttajille suunnatun laitteen tulee olla helppokäyttöinen ja kaikki perustoiminnot täytyy saada käyttöön ilman ylimääräistä kikkailua. Nämä ovat kuitenkin vain omia mielipiteitäni ja voit vapaasti olla kanssani eri mieltä.

Sailfish OS päivitykset

Sailfish OS -päivitystahti on tavallisen loppukäyttäjän näkökulmasta melko tiheä. Tämä selittyy sillä, että Jollalla on vielä paljon kirittävää muihin alustoihin verrattuna ja kaikki korjaukset ja uudet ominaisuudet halutaan tuoda käyttäjille mahdollisimman nopeasti. Tässä on hyvät ja huonot puolensa. Ainakin itse loppukäyttäjänä arvostan mobiililaitteelta varmatoimisuutta ja sitä, että kaikki tarvittavat ominaisuudet toimivat jo valmiiksi ilman jatkuvia päivityksiä.

Jollan muotoilu

Ottaen huomioon, että Jollalta on tullut markkinoille vasta yksi puhelin, se on muotoilultaan ja kooltaan mielestäni melko optimaalinen. Pientä paranneltavaakin kuitenkin on. Kävellessä puhelin korvalla, voi selvästi kuulla miten Jollan näppäimet helisevät. Lisäksi puhelun äänessä on pientä rätinää, jollaista 620:ssä ei ole.

Jollan käyttöliittymä

Jollassa käynnissä olevan sovelluksen saa suljettua pyyhkäisemällä näyttöä ylhäältä alaspäin. Samalla pyyhkäisyeleellä saa myös näytön lukittua. Joissain sovelluksissa näytön yläreunasta saa auki pulley -valikon. Joskus tällaisen sovelluksen sulkeminen pyyhkäisemällä avaakin näytön yläreunasta valikon. Tämä on hieman ärsyttävää ja tapahtuu aika usein.

futuristic design photoJollan käyttöliittymä pyrkii selvästi futuristiseen ulkonäköön. Esimerkiksi kellonajan asetteluun käytettävä kiekkovalitsin on mielestäni erittäin onnistunut ja sitä käytetään jossain muissakin sovelluksissa. Kaikki käyttöliittymä-elementit eivät kuitenkaan ole käytettävyydeltään yhtä käytännöllisiä ja osa käytettävyydestä onkin uhrattu futuristisuuden kustannuksella. Oman sekavuutensa käyttöliittymään tuo se, että Jollassa toimivat Android -sovellukset puolestaan toimivat Android -sovellusten käyttölogiikalla. Tämän takia myös Jollakauppa ja Yandex -sovelluskauppa toimivat hieman eri tavalla.

Jollan grafiikan tyyliksi on valittu hieman futuristinen tyyli ja sovellusten taustana näkyy usein läpikuultava taustakuva. Tämä tyyli kuitenkin heikentää tekstiä sisältävien sovellusten käyttömukavuutta. Tekstin ja taustan välinen kontrastiero jää taustakuvan takia pienemmäksi ja huonontaa teksin luettavuutta. Ongelma ei ole suuri, mutta Lumian mustavalkoiseen tyyliin tottuneena arvostan enemmän käyttömukavuutta kuin koreilua. Tämä olisi helppo korjata Jollassa lisäämällä valittavaksi korkeakontrastinen tyyli.

Jollan navigoinnista

Jollan HERE -pohjaisessa navigointisovelluksessa on puutteita ja reittien suunnittelu tökkii. Testasin Jollan navigointisovellusta helpolla noin 30 km reitillä, mutta reitti löytyi vasta kolmannella yrityksellä. Lisäksi navigointisovelluksesta puuttuu nopeuden näyttö ja sovellus näyttää muutenkin olevan paljon jäljessä esim Nokia Lumioiden navigointisovelluksesta.

Jollan sovellustarjonta

Jollalla on oma sovelluskauppa, Josta saa ladattua suoraan Jollalle tehtyjä sovelluksia, sekä joitakin Android -sovelluksia, jotka toimivat Jollassa. Lisäksi Jollalla on yhteistyösopimus Yandex:in kanssa ja Yandex-storen kautta saa ladattua Jollaan Android -sovelluksia. Myös muiden Android -sovelluskauppojen käyttöönotto Jollassa on mahdollista.

Jollan oman sovelluskaupan tarjonta on tällä hetkellä vielä melko suppeaa ja suurin osa sovelluksista onkin vain pieniä kokeiluluontoisia tekeleitä, joita ei ole viimeistelty. Jolla kaipaakin kipeästi laadukkaita Jollalle tehtyjä sovelluksia, joilla tärkeimmät sovellusalueet saadaan katettua.

Vaikka Android -sovellukset pääsääntöisesti toimivatkin Jollassa, ne näyttävät silti pyörivän jonkinlaisessa ”hiekkalaatikossa”. Tästä johtuen sovellukset, jotka haluavat vaikka sytyttää indikaatioledin Jollassa, avaavatkin dialogi-ikkunan, joka jää huomaamatta jos näyttö on lukittuna. Ainakin Yandexista lataamani WhatsApp Andoid -sovellus oli tästä syystä käyttökelvoton Jollassa.

whatsapp photo

Jollaan ei ole saatavilla virallista WhatsApp -sovellusta. Tähän käyttöön löytyy kuitenkin Mitä Kuuluu -sovellus, joka tosin pitää ladata sovelluskaupan ulkopuolelta. Asennus myös vaatii, että käyttöjärjestelmän asetuksissa sallitaan ulkopuolisten sovellusten asennus. Mitä Kuuluu onkin ainoa sovelluskaupan ulkopuolinen sovellus, jonka asensin omaan Jollaani. Mitä Kuuluu tuntui toimivan aluksi ihan hyvin, mutta sitten huomasin, että taustalla toimiva sovellus, joka välittää viestit palvelimen ja puhelimen välillä, lakkaa välillä toimista ja pitää aika-ajoin käynnistää uudelleen. Tämä oli yksi suurimmista syistä, jonka takia en luota Jolla -puhelimeeni. Jos et tarvi WhatsAppia, Jolla voi olla sinulle ihan kelpo puhelin.

Bluetooth Jollassa

Käytössäni on bluetooth photo -Bluetooth näppäimistö. Windows -puhelimissa Bluetooth -näppäimistöä ei kuitenkaan tueta. Jollaan sensijaan BT näppäimistötuki tuli yhden päivityksen myötä ja päätinkin kokeilla saanko tuon toimimaan. Pienen takkuilun jälkeen sain näppäimistön liitettyä Jollaan ja ehdinkin jo hihkaista riemusta. Nyt voisin kirjoittaa juttuni kotisohvalla Jollalla ja Bluetooth -näppäimistöllä. Pian huomasin kuitenkin että Jollassa suomenkielinen Microsoftin Sculpt Mobile Keyboard -näppäimistöni käyttääkin amerikkalaista näppäimistökarttaa. Eli ääkköset eivät toimi ja erikoismerkit ovat väärien näppäinten takana. Käytännössä Bluetooth näppäimistö ei siis vielä toimi Jollassa ainakaan suomalaisella näppäimistöllä. Toivottavasti Jollan tulevat päivitykset tuovat kuitenkin parannuksia tähänkin.

NFC ja Other Half

Jollassa on käytössä niin sanottu ”The Other Half” -konsepti, jolla kuorta vaihtamalla saadaan puhelimen ominaisuuksia muutettua. Tätä käytetään usein ”tunnelmien” (teemojen) vaihtamiseen, eli kuorta vaihtamalla saa esim. taustakuvan ja soittoäänet vaihdettua toisen tunnelman mukaiseksi. The Other Half käyttää puhelimessa olevaa NFC -lukijaa kuoressa olevan NFC -tunnisteen lukemiseen ja näin kuori saadaan tunnistettua.

Jollassa siis on NFC rauta olemassa, mutta sitä voi (ainakin tällä hetkellä) käyttää valitettavasti vain kuoren tunnistukseen. Jollassa ei siis ole tarjolla NFC -ominaisuutta. Useat kauppaketjut ovat tuomassa maksupäätteisiinsä lähimaksu -ominaisuutta, joka hyödyntää NFC -tekniikkaa. Myös muiden valmistajien uusissa puhelimissa on NFC -ominaisuus tarjolla. Tämä on yksi puute Jollassa, josta voi muodostua ongelma, jos NFC -tekniikkaa hyödyntävät palvelut yleistyvät.

Pientä epävakautta

Aluksi Jolla tuntui toimivan melko mukavasti, mutta parin viikon käytön jälkeen Jolla alkoi kyselemään PIN-koodia vähintään kerran viikossa. Myös datayhteys lakkasi välillä huomaamattomasti toimimasta ja alkoi toimimaan vastaa katkaisemalla yhteys ja kytkemällä se uudelleen.

Paljon hyvääkin

Jollassa on paljon hyvääkin ja kehityksen suunta on oikea. Jolla kehittäjät kuuntelevat asiakkaitaan ja faneilla on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa siihen mitä ominaisuuksia Jollaan lisätään. Jolla on myös aidosti erilainen kuin muut puhelinalustat ja sen futuristinen käyttöliittymä vetoaa Jolla-faneihin. Jolla on jotain sellaista mitä kaikilla ei ole ja siksi Jollakäyttäjä erottuu massasta. Ja tärkeimpänä juttuna: Jolla on suomalainen!

Linux vapauttaa

Vapautta arvostavalle ”koodariaktivistille” Linuxiin pohjautuva SailfishOS voi olla mielenkiintoinen alusta ja tällaiselle harrastelijalle Jolla voikin olla oivallinen valinta. En kuitenkaan voi suositella Jollaa, ainakaan vielä, tavalliselle kuluttajalle. Jolla on kuitenkin alkanut ottamaan myös tavallisen kuluttajan tarpeet paremmin huomioon…

Lopuksi

Jään mielenkiinnolla odottamaan mihin Jolla seilaa ja latailen uusimmat päivitykset omaan Jollaani aina kun niitä tulee. Ehkä vielä joskus otan Jollan uudestaan käyttöön. Vaikka itse en kyytiin nyt nousekaan, toivotan Jollalle myötätuulta ja auringonpaistetta. Jollalla on vielä kaikki mahdollisuudet menestykseen, kunhan kaikki särmät saadaan fiilattua ja tuote viimeisteltyä myös tavalliselle kuluttajalle sopivaksi.

Photo by o palsson

Photo by n.bhupinder

Photo by IntelFreePress