Jolla käyttöönotto Lumia käyttäjän näkökulmasta

Olen ollut Nokia Lumia 620 -puhelimen onnellinen omistaja sen julkistamisesta lähtien. Tätä ennen käytössäni oli kuitenkin Linux -pohjainen Nokian N900 Maemo -puhelin joka oli mielestäni aikansa huippumalli. Olen haikaillut takaisin Maemo – Meego -alustaisen puhelimen käyttäjäksi ja kun sain vähän käytetyn Jolla -puhelimen käsiini, tuohon olisi viimein mahdollisuus. Mutta ei se enää olekaan niin helppoa. Tässä jutussa ruodin vaikeutta siirtyä helposta Windows Phone käytöstä Jolla -käyttäjäksi.

Kiehtova Jolla -uusi suomalainen älypuhelin

Jolla photoKun pari vuotta sitten kuulin Jollasta ensimmäisen kerran, olin innoissani siitä että Nokian raunioittaman Maemo, Meego -alustan pohjalta sai alkunsa uusi suomalainen kännykkävalmistaja. Itselläni oli tuolloin käytössä Nokia N900 Maemo -puhelin ja olin ollut alustaan todella tyytyväinen. Erityisesti fyysinen näppäimistö ja kynäohjaus oli mielestäni mallikkaasti toteutettu N900 -mallissa.

Harhautuminen Linux -maailmasta Windows Phone -polulle

Käytössäni olleen N900 -puhelimen vedellessä viimeisiään, aloin etsimään uutta puhelinta. Nokian luovutettua Maemo – Meego -pohjaisten tuotteiden kehityksen, lupaavasta alusta huolimatta, päätin minäkin kokeilla jotain muuta alustaa. Nokia oli tuolloin saanut ensimmäiset Windows Phone Lumia -mallinsa markkinoille ja toiveissani oli Lumia 920 -malli. Tuo sen hetkinen Nokian lippulaiva oli kuitenkin käytettävissä olevalle budjetille liian kallis, joten päädyin yli puolet halvempaan ja hieman pienempään Lumia 620 -malliin. Päädyin siis Lumia 620 -puhelimen omistajaksi aika pian sen markkinoille tulon jälkeen ja se on käytössäni edelleen.

Hämmentävä ensikosketus

Jolla-älypuhelin

Pian Jollan markkinoille tulon jälkeen pääsin kokeilemaan sitä eräässä Oululaisessa puhelinmyymälässä ja puhelin näytti kiinnostavalta, mutta vaikeakäyttöiseltä. Liikkeessä kukaan ei tullut esittelemään laitetta ja sen mahdollisuuksia, vaan laite oli kokeiltavana omalla ständillään. Valitettavasti laitteessa ei ollut myöskään internet-yhteyttä, eikä mitään ohjelmia asennettuna, joten käyttökokeilu jäi melko ohueksi. Vaikka suurin mielenkiinto Jollaan ehkä olikin laantunut, niin silti jonkinlainen pieni mielenkiinnon kipinä jäi elämään. Ehkäpä Jollalle voisi antaa mahdollisuuden, jos sellainen jotenkin päätyisi käsiini.

Käyttöönoton vaikeus

Sain Jolla-puhelimen käyttööni sattumalta reilu pari kuukautta sitten. Sain Jollan itselleni edelliseltä käyttäjältä, koska puhelimen käyttöönotto oli ollut vaikeaa ja ohjelmien asentaminen ei tuntunut millään onnistuvan. Jonkin aikaa puhelimen kanssa taistellessani huomasin, ettei sovelluskauppa toimi, eikä laitteeseen löydy käyttöjärjestelmäpäivityksiä. Loin itselleni myös oman Jollatilin, mutta sekään ei tuntunut auttavan asiaa.

Tarvittavista käyttöönottotoimenpiteistä ei tullut laitteen mukana juurikaan tietoa. Tärkein dokumentaatio, joka Jollan mukana tuli, oli läpyskä jossa selitettiin Jollan käyttöliittymän toiminta. Tuota läpyskää joutuikin aluksi vilkuilemaan tämän tästä, ennenkuin pyyhkäisy-eleet alkoivat tulla tutuksi. Jolla kun on käyttöliittymältään melkolailla erilainen kuin mihin olin Windows Phonen kanssa tottunut.

Koska en ollut saanut Jollaa toimimaan edellisen omistajan jäljiltä, päätin resetoida sen tehdastilaan. Sen jälkeen homma alkoikin luistaa paremmin. Jollatilin ja Yandex-tilin asennusten jälkeen, myös ohelmakirjastot alkoivat toimimaan. Myös Jollapäivitykset alkoivat löytymään, kun laite oli resetoitu ja kaikki tarvittavat tilit otettu käyttöön.

Ensimmäiset kokeilut uudella Jollalla

Hankin Jolla -puhelimelleni oman puhelinliittymän, että voisin pitää sitä siirtymä-aikana Lumia 620:n rinnalla. Nyt olin siis saanut uudehkon Jolla -puhelimeni käyttökuntoon. Muutama ohjelmakin oli tullut jo asenneltua ja melko vaivattomasti homma toimikin. Hieman ärsyttävänä piirteenä huomasin kuitenkin pian, että Jollan käyttöliittymä ei ole joka tilanteessa aivan yhtenäinen. Esimerkiksi Yandex -kaupan käyttöliittymässä liikkuminen toimii eritavalla kuin Jolla -kaupassa liikkuminen. Eroa on myös eri sovellusten käyttöliittymien toiminnassa. Yhdenmukaisen käyttöliittymän toiminto saa aikaan sen, että puhelimen käyttäminen vaatii enemmän keskittymistä kuin Windows Phonen käyttäminen.

Nopeat Jollapäivitykset -hyvää ja huonoa

Kun sain viimein Jollani toimimaan ja ensimmäisen käyttöjärjestelmäpäivityksen asennettua, olikin jo heti seuraavalla viikolla uusi päivitys tarjolla. Asensin samantien tuon uuden päivityksen ja homma hoitui helposti ja ongelmitta. Kolmaskin päivitys tuli aika pian tämän jälkeen ja sen päivittäminen menikin jo rutiinilla. Näiden järjestelmäpäivityksen välissä en ollut vieläkään ottanut Jollaa täysin omakseni, vaan palasin aina Lumia 620:een. Jotenkin tuo Windows Phone:n käyttöliittymä vaan tuntuu helpommalta käyttää. Suurin osa Jolla -käyttökokemuksistani liittyy siis vielä tätä kirjoittaessa Jollan päivittämiseen. Pian tulee taas seuraava päivitys, ehkä sen jälkeen voisi paneutua Jollan käyttöön paremmin.

Pari sanaa Jollan käyttöliittymästä

Jolla Phone photoOlen kyllä kokeillut Jollalla Facebookin ja Twitterin käyttöä ja tutustunut Jollan ominaisuuksiin, mutta vanhan puhelimeni yksinkertainen käyttöliittymä vetoaa minuun enemmän helppokäyttöisyytensä vuoksi. Toisaalta Jollan käyttöliittymää kehutaan siitä, että puhelinta voi käyttää älykkäiden eleiden takia yhdellä kädellä. Ja varmasti Jollakin on helppokäyttöinen, kunhan siihen vaan tottuu. Windows Phonessa puolestaan oppimisaika on huomattavasti lyhyempi ja kaikki toimii yleensä saman yksinkertaisen logiikan mukaisesti. Ainakin minuun tällainen yksinketaisuus vetoaa puhelimen kaltaisessa laitteessa. Arvostan sitä, että laite vaan toimii ilman että sen käyttöön tarvii sen kummemmin keskittyä.

Sain siirrettyä yhteystietoni Lumia 620 -puhelimesta Google -tilin kautta Jollaan. Siirron jälkeen yritin muokata yhteystietoja Jollan käyttöliittymän kautta, mutta en millään onnistunut keksimään miten saan yhteystiedon muokkaustilaan. Tämän kokemuksen lannistamana oli taas aika siirtyä Lumia 620:een.

Yhteystietojen (Henkilöt -sovellus) muokkaustilaan Jollassa pääsee valitsemalla ensin haluttu yhteystieto ja sen jälkeen ylhäältä vedettävästä pulley -valikosta ”Muokkaa”. Kun tuolta sitten yrittää valita muokattavan puhelinnumeron, niin muokattavaa kohdetta ei saakaan valittua muokkaustilaan. Näyttää siltä, että muualta tuotuja yhteystietoja ei saa muokattua puhelimen kautta. Tästä löytyy vastaavia esimerkkejä myös netin keskusteluryhmistä. Itse toin yheystiedot Google -tilin kautta ja sainkin tämän ongelman kierrettyä siten, että muokkasin yhteystiedon selaimen kautta Googlen yhteystiedoista. Sain tiedot synkronoitua uudestaan puhelimeen menemällä Asetukset -ohjelman kautta Tilit -valikkoon ja kirjautumalla sisään Google -tiliini. Seuraavassa Jolla -päivityksessä on tietojeni mukaan tulossa kaksisuuntainen synkronointi Google -tilin kanssa. Toivottavasti myös tuo ärsyttävä muokkauksen esto poistuu uuden päivityksen myötä.

Yhteenveto

sunset jolla photoJolla vaikuttaa virkistävältä merituulelta vanhojen kilpakumppaneidensa keskuudessa ja siinä on paljon hyviä ideoita, josta osa on melko pitkällekin hiottuja. Jotkin asiat toimivat näppärästi parilla hipaisulla. Toisaalta taas joidenkin asetusten tekeminen vaatii monimutkaisemman ajatusketjun ja käyttäjän täytyy ymmärtää miten eri asiat vaikuttavat toisiinsa (esimerkkinä yhteystietojen synkronointi ja muokkaus).

Vaikka Jolla onkin vankkumattoman fanikuntansa suosiossa, sillä on vielä matkaa helppokäyttöiseksi koko kansan puhelimeksi. Alku on kuitenkin lupaava ja päivityksiä tulee melko tiheään tahtiin. Aika näyttää jääkö Jolla vain suppean fanikunnan leluksi vai tuleeko siitä laajemman kansanpiirin peruspuhelin, vai kenties jotain siltä väliltä. Digiapuri seuraa mielenkiinnolla mihin suuntaan tuulet Jollaa puhaltavat.

Onko sinulla vinkkejä tulevalle Jollakäyttäjälle?

Olisin kiinnostunut kuulemaan kommentteja Jollasta eri näkökulmista. Kerro mitä puhelinta käytit ennen Jollaa ja miten Jollan käyttöönotto on sujunut. Mitä parannettavaa mielestäsi Jolla käyttöliittymässä on. Entä mihin Jollan ominaisuuksiin olet erityisen tyytyväinen ja onko jotkin Jollan ominaisuudet vailla vertaa? Jätä kommentti tämän artikkelin lopussa olevaan kommenttikenttään tai digiapuri.com:in facebook -sivulle ja jaa omat Jollakokemuksesi minulle ja muille aiheesta kiinnostuneille.

 

Photo by cote