Chromebook – helppokäyttöinen läppäri peruskäyttöön

Tässä jutussa kerron ensikokemukset HP Chromebook -läppäristä. Kerron myös yleisesti miten Googlen Chrome OS -pohjaiset laitteet eroavat tavallisiin Windows -koneisiin verrattuna.

Olen jo jonkin aikaa etsiskellyt kevyeen kirjoittelukäyttöön sopivaa läppäriä. Käytän melko paljon Googlen palveluita ja Chromium OS vaikutti yhdeltä mielenkiintoiselta vaihtoehdolta. Kun hintakin vaikutti houkuttelevalta, päädyin kokeilemaan HP Chromebook -läppäriä ja ostin sellaisen itselleni syntymäpäivälahjaksi.

Käyttöönoton pienet ongelmat

Chromebookin käyttöönotto ei sujunut aluksi ihan ongelmitta, koska käytössäni oli huonolaatuinen wlan -yhteys. Ennen Chromebookin käyttöönottoa kannattaakin varmistaa, että saatavilla on toimiva wlan -yhteys. HP Chromebook käyttää Google Chromium OS -käyttöjärjestelmää. Chromium -laitteet vaativat Google -tilin, joten tunnukset kannattaa luoda etukäteen sujuvan käyttöönoton varmistamiseksi. Google tilin voit rekisteröidä täältä.

Päivitysten asennusten jälkeen Chromebookin kieli oli muuttunut taas englanniksi. Suomenkieli täytyi käydä uudelleen aktivoimassa asetusten kautta ja uudelleenkirjautumisen jälkeen Chromebook oli taas suomenkielinen.

Nopea käynnistyminen ja sammutus

HP Chromebook käynnistyy nopeasti. Mainosteksteissä puhutaan jopa 7 sekunnin käynnistysajasta. Google kertookin kaikkien Chromebook -laitteiden käynnistyvän alle 10 sekunnissa. Käytössäni oleva HP Chromebook 11-2070no 11,6″ kännistyy kirjautumisnäkymään noin 10 sekunnissa ja kirjautumisen jälkeen laite on käytettävissä noin 2 sekunnissa. Käynnistymisen nopeus on siis aivan jotain muuta mihin olen Windows -koneissa tottunut.

Chromebookin sammuttaminen käy vieläkin nopeammin. Virtanappulan painamisen jälkeen laite sammuu alle 2 sekunnissa. Seuraavalla käynnistyksellä työ jatkuu siitä mihin se jäi viimeksi ja Chrome avaa kaikki viime kerralla auki jääneiden sivujen välilehdet.

Käyttöliittymään totuttelua

HP Chromebookin näppäimistö
HP Chromebook näppäimistö
HP Chromebook näppäimistö

HP Chromebookin näppäimistö on ainakin minun käsiini sopivan kokoinen ja kirjoitustuntuma on hyvä. Tämä juttu on kirjoitettu melkein kokonaan HP Chromebookilla. Pari ärsyttävää totuttelua vaativaa eroa olen kuitenkin tätä juttua kirjoittaessani huomannut. Virtanäppäin löytyy näppäimistön oikeasta ylänurkasta juuri siitä kohtaa missä yleensä on Delete -näppäin. Capslock -näppäimen kohdalta puolestaan löytyy hakuikkunan aktivoiva näppäin. Tuota onkin tullut kirjoittaessa painettua muutama kerta vahingossa. Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin näppäimistöön suhteellisen tyytyväinen.

HP Chromebookin kosketuslevyn käyttö

Chromebookin kosketuslevy hoitaa hiiren virkaa. Kosketuslevyssä ei ole erillisiä näppäimiä eikä rullaa, vaan kaikki toiminnot hoidetaan pääasiassa kosketuseleillä. Kosketuslevyn alareuna toimii myös hiiren näppäimenä ja tämä onkin hyvä lisä eleohjaukselle. Skrollaamiseen kahdella sormella pyyhkäisemällä tottuu melko nopeasti ja tämä ominaisuus toimiikin mielestäni yhtä hyvin kuin rullahiiren rulla.

HP Chromebookin liitännät
HP Chromebook liitynnät
HP Chromebook liitynnät

HP Chromebookissa on kaksi USB 2.0 liitintä ja yhdistetty kuuloke+mikrofoni -liitin. Laturia varten laitteesta löytyy myös erillinen micro-USB -liitin.

Google Chrome ja pilvipalvelut

Ostin HP Chromebookin pääasiassa digiapuri.com -sivuston ylläpitoon ja näiden juttujen kirjoittamiseen. En siis ole juurikaan ehtinyt tutustua laitteen muihin ominaisuuksiin. Käyttöönotto kävi kuitenkin nopeasti ja Chrome -selain ja Googlen pilvipalvelussa toimivat toimistotyökalut toimivat samantien. Tämä oli juuri sitä mitä tältä laitteelta hainkin, joten olen kyllä tähän ihan tyytyväinen.

Haluatko tietää lisää? Lue miten käytän Chromebookia opiskelukäytössä.

Lisätietoja Google Chromebook -laitteista

Kenelle Chromebook soveltuu

Googlen Chromebook sopii mielestäni erittäin hyvin kevyeen peruskäyttöön ja asioiden hoitamiseen tarkoitetuksi laitteeksi. Koneen saa nopeasti käyttökuntoon ja se on helppokäyttöinen. Voisin helposti suositella Chromebook -laitteita ensimmäiseksi tietokoneeksi henkilöille, joilla ei ole paljon tietoteknistä kokemusta. Käyttöönoton jälkeen Chromebook on helposti käytettävissä ja esimerkiksi sähköposti ja pankkiasiointi hoituvat tällä laitteella näppärästi. Chromebook -laitteet ovat myös edullisia, eivätkä ne vaadi juuri ollenkaan ylläpitoa.

Onko sinulla Chromebook? Oletko ollut tyytyväinen Chromebookiin? Tai oletko ehkä harkitsemassa Chromebookin hankintaa ja haluaisit tietää lisää? Mikä jäi askarruttamaan mieltä? Kerro mielipiteesi tai kysy lisää aiheesta alla olevan kommenttikentän kautta.

 • Henna Luoma

  Hei!

  Sarjassa tyhmät kysymykset: Voiko chromebookia käyttää mokkulalla myös? Ilmeisesti langaton nettiyhteys toimii sen kanssa (DNA itsellä)
  ja tulostin/skanneri/kopiokone -yhdistelmän saa kai liitettyä langattomasti?

  • yllapito

   Kiitos kysymyksestäsi Henna,

   Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Itse käytän Chromebookia Lumia -kännykältä jaetun Internet-yhteyden kautta ja toimii aivan loistavasti. Valitettavasti en pysty tarkemmin sanomaan miten toimii esim. USB-nettitikun kautta, kun en ole kokeillut. Tulostinta ja skanneriakaan en ole kokeillut kytkeä, kun käytän tätä Chromebookia pääasiassa kirjoittamiseen netin kautta.

 • Minävaa

  Hei! Pystyykö Chromebookilla katsomaan viaplayta? Pystyykö siihen lataamaan esim. Popcortime? Voinko ladata javan? Toisin sanoen voiko siihen ladata netistä sovelluksia? Pystynkö katsomaan esimerkiksi jotain sarjoja epävirallisilta sivuilta?

  • Hei ”Minävaa”,

   Periaatteessa videoiden katselun pitäisi onnistua Chromebookilla, jos vaan tarvittava Chrome -selaimen lisäosa tai sovellus on saatavilla. Chromebook -laitteisiin voi ladata Chrome -laajennuksia ja erillisiä sovelluksia Chrome Web Storen kautta.

   Äkkiseltään en kuitenkaan löytänyt Viaplay:lle sovellusta tai lisäosaa tuolta Google Chrome Web Store:sta. Netflix:lle näyttäisi löytyvän sekä sovelluksia että selainlamen lisäosia, mutta Netflixin virallista versiota en kuitenkaan löytänyt. Popcorn Time näyttäisi myös olevan Chromelle saatavilla lisäosana. Googlella on myös oma Google Play -palvelu ja sille tietysti löytyy Chromebookista tuki. Google Play kilpailee Viaplay ja Netflix -tyylisten palveluiden kanssa. Kysymiisi epävirallisiin sivuihin en ota kantaa.

   Täytynee vielä mainita että itse en ole mitään noista edellä mainituista testannut. YouTube -videot kuitenkin näkyvät ihan hyvin tällä HP Chromebookilla. Käytän Chromebookia pääasiassa opiskeluun ja kirjoittamiseen ja näistä julkaisen jutun piakkoin tällä sivustolla.

 • Anu

  Voiko näitä koneita käyttää mokkulalla vai ovatko nämä siis vain langattomaan käyttöön? Olen mummolle ostamassa ensimmäistä konetta ja hän tarvitsisi ihan peruskoneen joten luuletko että soveltuu tähän tarkoitukseen?

  • Hei Anu,

   Chromebookit soveltuvat hyvin perusnettipalveluiden käyttöön. Uskoisin että tällainen laite olisi hyvä aloittelijalle, koska ei vaadi mitään konstikasta ylläpitoa. Tehokäyttöön ei sovellu, mutta nettipalvelut toimivat kyllä hyvin. Tuosta mokkulan toimimisesta en ole varma, mutta operaattorilta kannattaa kysyä jos saa ensin kokeilla mokkulan toimintaa. Operaattorilla pitäisi olla kyllä tarjolla myös sellainen ”mokkula” joka luo kotiin wlan-verkon. Tätä kannattaa siis kysyä omalta operaattoriltasi, josta olet mokkulaa hankkimassa.

 • Onko se Chromebookin käyttöjärjestelmä ChromeOS vai ChromiumOS?

  • Chrome booking käyttöjärjestelmä on Googlen ChromeOS, joka on laitevalmistajille tarkoitettu käyttöjärjestelmä. Chromebookissa on myös joitakin rautatason parannuksia, jotka on tuettuna kaupallisessa ChromeOS:ssä, mutta ei ChromiumOS:ssä.