Akkujen vaihto Electrolux ergorapido rikkaimuriin

Joululomalla piti saada jotain puuhastelua ja ajattelin kokeilla vaihtaa akut pariin kodinkoneeseen. Rikkaimurista oli imuteho hyytymässä ja sähköhammasharja oli ollut käyttämättä jo pari vuotta, koska ei lähtenyt enää ollenkaan latautumaan. Tässä jutussa kerron miten vaihdoin akut Electrolux ergorapido -rikkaimuriin.

Huom: Jos sinulla ei ole sähkölaitteiden korjaamiseen tarvittavaa koulutusta, en suosittele tekemään tätä kotona! Sähkötöissä on aina sähköiskun ja tulipalon vaara!

Sensijaan voit pyytää korjauksesta tarjouksen esimerkiksi digiapurihakemiston kautta lähimmältä huoltoapua tarjoavalta digiapuriltasi. Jos et löydä hakemistosta tarvitsemaasi palvelua paikkakunnallasi, ota yhteyttä vaikkapa tämän jutun lopussa olevan kommenttikentän kautta, niin yritämme etsiä paikkakunnaltasi sopivan apurin.

Jos käytät tämän jutun tietoja, teet sen täysin omalla vastuulla! En vastaa mahdollisesta laitteiden rikkoutumisesta enkä henkilövahingoista. Sähkölaitteiden korjaaminen vaatii asianmukaisen koulutuksen! Jos sinulla ei ole tarvittavaa koulutusta, jätä korjaaminen ammattilaiselle.

Rikkaimurin purkaminen

Kuoret irtosivat helposti. Vain muutama ruuvi auki ja imurin elektroniikka ja akut olivat näkyvissä.

WP_20151202_001

Pienen tutkimisen perusteella voi nopeasti nähdä, että akkuina on käytetty 10 x 1,2V 1300mAh Ni-MH akkua sarjaan kytkettynä. Eli laite toimii 12V jännitteellä.

WP_20160110_001

Imurin takana olevasta arvokilvestä varmistuu myös että laitteessa käytetyt akut ovat Ni-MH-tyyppisiä.

Tässä vielä koko sarjaan kytketty akkuketju irrotettuna rikkaimurin sisältä.

WP_20151202_008

Uusien akkujen valinta

En halunnut tehdä rikkaimuriin mitään ulospäin näkyviä muutoksia. Tavoitteena oli saada imuri toimimaan samalla laturilla. Sen takia en lähtenyt muuttamaan akkujen tyyppiä vaan pitäydyin Ni-MH akuissa. Päädyin kuitenkin lopulta tilaamaan 2550 mAh akut vanhojen 1300 mAh akkujen tilalle. Tilasin lopulta 10 kpl 1,2 Voltin Low Self Discharge NiMH akkuja.

Tilaamissani akuissa oli alkuperäisistä poiketen paristoista tuttu  uloke positiivisen navan kohdalla. Tästä koitui hieman lisätyötä, koska uudet akut veivät hieman enemmän tilaa laitteen sisällä. Ratkaisin ongelman muokkaamalla laitteen sisäosia, että sain uudet akut mahtumaan.

Alkuperäiset akut oli ketjutettu sarjaan metalliliuskoilla, jotka oli kiinnitetty jonkinlaisella pistehitsausmenetelmällä suoraan akkujen napoihin. Itselläni ei tuollaista hitsauslaitetta oli käytössä, joten päädyin juottamaan johtimen pätkät suoraan akkujen napoihin. Tässä voi olla vaarana että akut vaurioituvat sisäisesti, jos napoja kuumentaa liikaa. Ajattelin kuitenkin kokeilla onneani.

WP_20151202_014

Tein ensin kahden akun pareja juottamalla toisen akun plus -navan toisen akun miinus -napaan.

WP_20151202_015

Tässä kaikki uudet akut juotettuna sarjaan vanhojen akkujen mukaisella tavalla.

WP_20151203_001

Kasaus ja testaus

Lopuksi sovitin koko komeuden takaisin samojen kuorien sisään. Jouduin tekemään pientä modausta laitteen muovikuoriin, että sain hieman suuremmat akut mahtumaan vanhojen tilalle. Muutokset eivät kuitenkaan näy ulospäin.

Latauksen jälkeen tämä Electrolux ergorapido -rikkaimuri sai uuden elämän. Imuri on toiminut taas kuin uusi, ellei jopa hieman paremmin. Akun varauksen pitäisi näillä uusilla akuilla säilyä pidempään, eikä tehot lopu niin nopeasti kesken.

Kirjoitan vielä jossain vaiheessa myös Oral-B sähköhammasharjan akun vaihdosta, jossa oli myös omat haasteensa. Kommentteja saa heittää tämän jutun loppuun.

 • Lauri Tourunen

  Onko tietoa löytyisikö Tampereen alueelta joku joka kykenisi/haluaisi tehdä tuon yllä olevan akun vaihdon?

  • Hyvä kysymys Lauri. Tässä jutussa kuvaamani akkujen vaihto ei ollut kovin ammattimaisesti toteutettu ja mikään asiallinen huolto ei varmasti tekisi hommaa ihan tuolla tavalla :). Huoltoliikkeet myös ottavat varmaan tuollaisesta hommasta sen verran, että samalla rahalla saat kaupasta uuden laitteen. Kyllähän tuota kannattaa silti kysyä joltain paikalliselta huoltofirmalta. Voit myös tarkistaa jos digiapurihakemistosta löytyisi joku sopiva digiapuri auttamaan tässä: http://digiapuri.com/digiapurit/

   Jos lukijoilla on tähän jotain vastauksia mielessä, niin vastatkaa ihmeessä tähän kommenttiin.

   • Hilkka M

    Hei Porista! Tänä aamuna hain muutama vuosi sitten hankitun rikkaimurin jemmasta ja laitoin sen latinkiin. En enää muista miksi lopetin sen käytön…muistelisin, että lopetin sen käytön kun alkoi hidastelemaan imuroinnissa ja laitoin syrjään. Nyt kuin hain ko. imurin tietoja, tämäkin palsta tuli vastaan.
    Eli mitä maksavat uudet akut ko. imuriin? Vai parasko ostaa uusi imuri? Ei ollut käytössä kuin muutama vuosi ja nyt jo useampi vuosi ollut käytöstä poissa.

    Kiitos hintatiedusteluuni, terveisin: äiti Porista, 15.5.2017

    • Hei Hilkka! Ihan aluksi huomautan että tämän imurimallin akkuja ei ole tarkoitettu vaihdettaviksi. Akkujen vaihtaminen tähän imuriin vaatii elektroniikka-osaamista ja kolvaustaitoa. Aivan suoraviimaisesti tuo ei minultakaan onnistunut, vaan vaati hieman näpertelyä. Nopeasti katsoin vielä Hobby Kingistä hinnan juuri noille akuille mitä itse käytin. Näyttivät maksavan nyt 1,82€/kpl (https://hobbyking.com/en_us/turnigy-rechargeable-battery-aa-2550mah-nimh.html). Akkuja tarvitaan 10 kpl. Pienemmän kapasiteetin akkuja saa halvemmallakin ja voi löytyä myös joku pakettihinta. Huomautan kuitenkin myös että nuo käyttämäni akut eivät olleet fyysisiltä mitoiltaan suoraan yhteensopivat tähän. Tästä aiheutui aikalailla lisätyötä että sain akut sopimaan imurin sisälle. Jos sinulla ei ole elektroniikan rakentelu- tai korjauskokemusta, suosittelen ottamaan yhteyttä johonkin korjaustaitoiseen ystävään tai paikalliseen huoltoon. Tosin huolto voi tulla maksamaan saman verran tai enemmän kuin uuden imurin ostaminen.

     • Ismo Haapanen

      Juuri aukaisin imurin ja 10 akkua siellä rinnan on. Teknisesti hieno toteutus. Latauspiirikin lienee hieno. Eihän vaan optimoidu pysyvästi hiipuvien kennojen kanssa, niin kuin joku tietokoneen akku? Ja suurempien kennojen asennus ei ole teettänyt mitään ongelmia? Pieni laturi, niin saa varmaan aika pitkään latailla?

     • Ismo Haapanen

      Tilasin Puolasta vähän isommat, eli 1700ma juotettavat kennot. Aika tuskaa oli saada kaikki mahtumaan takaisin läjään, mutta toistaiseksi toimii. Imua on hyvin. Elektroniikka ei huomannut varmaan mitään. Tiedä edes, että mihin noi pari mikropiiriä jne. oikeasti tarvitaan. Imurin käyttökelpoisuus kasvoi. Aiemmin sammui aika pian.

     • Hei Ismo. Hienoa että sait imurin taas toimimaan uusilla akuilla. Minulla oli tosiaan tuon kanssa samanlaista tuskaa takaisin läjään saamisessa. Vähän joutui purkamaan tukirakenteena olevaa muovia että sai kaikki mahtumaan takaisin. Kyllähän tuolla akkujen vaihdolla sai ihan mukavasti lisää tehoja ja käyttöaikaa imurille. Latausvirta tuossa taitaa olla niin pieni että isompien akkujen lataaminen voi viedä enemmän aikaa. Toisaalta pienitehoinen laturi on turvallisempi kun laite ei lämpene niin kovasti. Toivotaan että saat jonkin verran lisää käyttöaikaa imurillesi akkujen vaihdon johdosta.

 • Miika

  Miten otit nuo ylimmät paristot irti?

  • Moi Miika, Tuota harmaata akkujen tukirakenteena toimivaa muovia jouduin hieman ”modaamaan”. Otin ihan reilusti sivuleikkurit käteen ja poistin muovista paloja, jotka olivat tiellä. Tilaamani akut olivat myös hieman liian pitkät, johtuen ”+” navasta, joten jouduin poistamaan muovirakenteesta paloja sieltä täältä, että sain uudet akut mahtumaan paikoilleen. Tämän ei kuitenkaan pitäisi olla suuri ongelma, koska akut pysyvät kyllä hyvin paikoillaan, kun kuoren on saanut taas kiinni. Pientä askartelua tuo projekti kuitenkin vaati. 🙂

  • Tero Kinnunen

   Noita ylimpiä akkuja pitävä muovikappale oli minulla moottorin ympärillä kitkan voimalla kiinni, eli muoviosaa vedetään taaksepäin eli kuvassa ylöspäin niin että akut saa irti etupuolelta. Ei kannata sivareilla modata. 🙂

 • ratinjapenkinvalissa

  Oliskos nämä akut sopivat tähän akunvaihto projektiin ? Hinta tosin on 4,35e / kpl…

  http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?products_id=3742

  • Kiitos kommentista ja anteeksi että vastaus kesti näin kauan. Nuo näyttäisivät kyllä melko sopivilta tähän. Etenkin nuo valmiiksi asennetut ”juotoslipat” auttavat asennuksessa. Sähköisessä mielessä pitäisi olla ok. Fyysisistä ulkomitoista jäin vaan miettimään tuota 50mm pituutta. Nyt ei ole enää tallessa noita vanhoja akkuja, etten voi verrata, mutta uskoisin noiden mahtuvan ihan hyvin.

 • Tero Kinnunen

  Tuli vaihdettua ihan Electroluxin varaosa-akkupakettiin http://varaosat.electrolux.fi/product/4055132304/P%C3%B6lynimurin+akku. Täytyy sanoa että oli meikäläisen DIY-levelille jo tarpeeksi saavutus sekin. Kolme kolvausta ja lämpöanturin teippaus, ei paha.

  Ei ihan sama malli kuin tässä, ZB2901, mutta ilmeisesti sama akkupaketti kuitenkin. Kaverin Ergorapidossa näyttää olevan vielä ihan erilainen akkupaketti, että kannattaa tarkistaa etukäteen.

 • Pekka Kiiskinen

  Minulla on malli 3013 (5:ll:ä akulla) ja siihen tuli häiriö, joka pysäytti moottorin vajaan minuutin kuluttua. Olen varma, että akut eivät olleet tyhjentyneet. Tilasin kuitenkin uuden akkupaketin eikä homma siitä parantunut. Voisiko kahvassa oleva elektroniikkakortti jotenkin vaurioitua ja jos voi, niin saakohan niitä mistään. En ole onnistunut löytämään netista kytkentäkaaviota.

  • Allan Piittisjärvi

   Tämä on varmasti tyhmä kysymys mutta tarkistithan että telakka-osan latausliitinterminaaleista löytyy 25VDC jännite?

 • Iiro Nummela

  Kiitos kiinnostavasta postauksesta! Onko kenelläkään vinkkiä huollosta tai ihmisestä, joka olisi kiinnostunut vaihtamaan ErgoRapidon kennot pk-seudulla? Tuohon kannattanee käyttää juotoskorvakkeellisia kennoja. Jotta homma olisi kannattava, työn osuus pitäisi olla enintään muutaman kympin, mikä on alle ainakin joidenkin huoltoliikkeiden minimiveloituksen.